När det som borde vara lätt blir svårt

Det här med hälsa och välbefinnande ska väl inte vara så svårt. Eller?

I april 2012, för sex år sedan, gjorde jag min magsäcksoperation och gick ner 40 kg. Det är det bästa jag någonsin gjort i mitt liv. Efter operationen så fick jag information om att inom ca 5-7 år efter en magsäcksoperation så går man ofta upp ca 3-7 kg för att kroppen stabiliserar sig och många börjar tåla mer i matväg. Det är såklart inte så för alla, vissa håller sin vikt resten av livet utan minsta problem.

För mig har de första fyra åren gått som en dans, jag har inte haft det minsta sötsug, mina portioner har varit lika små som direkt efter operationen och jag har motionerat ganska regelbundet. Sedan hände något som jag inte riktigt kan förklara, men helt klart att det jag blev “varnad” för har hänt mig och det känns inte alls bra. Jag har helt enkelt ramlat av spåret. I många fall har det handlat om att jag känner att jag inte mår bra av att äta tung mat, alltså riktig husmanskost, och hellre väljer småplock och annat smått onyttigt. Tyvärr så mår jag bättre av att äta lite kex med pålägg och en kopp te istället för en portion nyttig mat. Det är en av baksidorna som jag fått efter operationen, och något som jag nu känner att jag måste få bukt med.

Dessa 3 kg som kommit tillbaka ska bort för alltid

Jag har alltså alltid haft ca 6-7 kg kvar till mitt egna uppsatta mål, men nu är det 9-10 kg och det är inte ok längre. Och som alltid så vet jag exakt vad jag ska göra, men ibland är det så himla svårt. Att ta ner måltidernas storlek är inte problemet för jag äter inte större portioner än jag gjort de senaste sex åren, men vad jag väljer att fylla tallriken med är det värre med. Jag har tidigare sagt att jag skulle kunna leva på småkakor resten av livet och så är det nu med, men det går ju inte liksom :-)

Så.. sagt och gjort. I måndags åkte den hederliga matdagboken fram, som jag skrev varje dag i flera år efter operationen. Nu är det dags igen och efter bara några dagar märker jag skillnad. Men de är tufft. Att bryta dåliga vanor tar tid och det är jobbigt.

Men jag SKA klara det. Ja, det ska jag! Helgen startas med en stor skål med jordgubbar, det är nyttigt och gott. MUMS!

7 april, 2018

RELATED POSTS

LEAVE A COMMENT