En utflykt till Salnecke slott

Min mamma jobbar extra på Tuna handelsträdgård utanför Örsundsbro och när vi var dit och hälsade på henne så tipsade hon om att Salnecke slott hade nyöppnat precis den här helgen och att det fanns café där. Vi var lunchredo så vi swishade dit, helt oförberedda på hur det såg ut eller vad som erbjöds.

Det läckra gamla slottet är i privat ägo och är upprustat från att ha sett lite halvt fallfärdigt ut. När vi kom dit så hade vi hoppats att det var inne i slottet som caféet var, men det var i slottsladan. Dock, vilket vi inte visste, så erbjuds det guidade turer inne i slottet så det måste vi åka tillbaka och göra en annan dag.

Slottet har en huvudbyggnad av tegel i tre våningar med brant tak och är ett av de bäst bevarade slotten i Uppland från slutet av Vasatiden. Nuvarande byggnad är uppförd på 1640-talet. En portal av röd sandsten med vapensköldar för byggherren Georg Grissbach och hans fru pryder fasaden. Slottet är sedan 1967 byggnadsminne.

Salneckes förste kände ägare var Karl Ingeborgasson Lejonbalk, lagman i Tiohärads lagsaga i Småland. Han bytte 1302 bort gården till Skokloster. Nuvarande ägare är Lars och Elisabeth Norman som arbetar med att renovera slottet.

Källa: Wikipedia

 

 

 

Inne i Salnecke slottscafé var det ljust och luftigt med en gemytlig känsla. Då caféet drivs av Skogsbackens ost så kändes det självklart att det lunchutbud som fanns innehöll mycket ost. Dock så gillar min svägerska inte ost alls, så det kanske kan vara bra att erbjuda någon maträtt som inte innehåller ost :-). Jag själv fick en jättegod vegetarisk ostpaj med fräsch sallad.

I caféet finns även en liten gårdsbutik där det säljs ost, saft, bröd och lite annat smått och gott. Allt är närodlat såklart.