Lago di Tenno och Canale di Tenno

 

 

 

Besök den mytomspunna Canale di Tenno

Om du ska resa till Italien och området kring Gardasjön, så är ett besök i den medeltida, något hemliga, byn Canale di Tenno och sjön Lago di Tenno ett måste. Byn med sina små trånga gränder och hus med minst sagt annorlunda dekorationer fick alla oss att vara himla fascinerade. På balkongerna hängde konstiga banér, figurer, stora knippen med grönsaker och många olika färger på tyger, blommor och dockor. Spännande!

 

 

 

 

Tennosjön, med sin karakteristiska turkosfärg, är en av de renaste alpina sjöarna i Italien. På sommaren är det möjligt att simma i den. Det bildades runt 1100 e.Kr. när en jordskred från Cima Salti (i sydväst) blockerade Rio Secco. Sjön kännetecknas av närvaron av en liten ö täckt av vegetation. 

Källa: Wikipedia

 

 

 

 

Canale di Tenno är en medeltida by som ligger 600 meter över havet på kullarna med utsikt över Trentino sidan av Gardasjön, mellan Riva del Garda och Fiavè platån, på vägen som förbinder sjön till Giudicarie. Det man kan hitta i skrifter är att byns existens går tillbaka till år 1211.

Idag bevarar Canale di Tenno den ursprungliga stadsplaneringen, bildad av fyra vägar som möts på det lilla torget, ett stort antal stenhus och de karakteristiska husen, som förbinder husen med varandra. Några av dessa hus är dekorerade med fresker, för det mesta moderna, det mest värdefulla är arbetet av målaren Gianni Longinotti och dekorerar fasaden av hans hus.

Canale di Tenno har idag cirka 50 invånare och lever en säsong av återhämtning tack vare turismen, lockad av den närbelägna sjön Tenno och det kulturella utbudet.

Källa: Wikipedia

Promenera från byn till sjön

Att gå från byn ner till sjön tog en stund så ta gärna på bekväma skor, men promenaden är verkligen värd mödan.

Byn och sjön ligger långt upp i bergen och färden dit är spektakulär i sig. I efterhand kan jag önska att vi hade haft lite mer tid att stanna längre där i byn, men vi var alla hungriga och lite småtrötta och byn var i princip som en liten spökstad. Det sägs att det bor ca 50 personer där men det finns inga restauranger, butiker eller liknande så ha det i åtanke.