Fettisdagen – en semla kanske?

Vill du ha en semla på fettisdagen

Idag äter väl förmodligen 90% av Sveriges befolkning en semla? Fettisdagen, är det någon som vet varför den heter så? Uttalas det fettisdag eller fet tisdag? Och varför äter vi semla just på den här dagen? Det ska jag berätta för dig.

Vill du ha en semla på fettisdagen

En perfekt semla ska vara färsk, ha runt tak, lite mandelmassa och mycket grädde som är separerat från varandra, massor med florsocker på och serveras med lite varm mjölk, lagom så att en fjärdedel av underdelen blir lite “smoushig”. Mums :-)

Vill du ha en semla på fettisdagen

Historien om en semla

Från början var semlan en slät bulle som delades på mitten. En del av innehållet gröptes ur och blandades med mandel, mjölk och smör. Blandningen stoppades tillbaka i bullen och ursprungssemlan var född. Kärt barn har många namn och semlan kallas också fastlagsbulle eller fettisdagbulle.

Fettisdagen

Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag. Man åt upp sig på fet och god mat innan det var dags för 40 dagars fasta som varade fram till påsk. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt. Så det gällde att festa till med mat och dryck på semmeldagen före askonsdagen. Alla besökare till bondens gård på fettisdagen skulle också bjudas på god och fet mat för att dra lycka över bondgården. Semlan finns beskriven i texter från 1600-talet. Vitt mjöl var en lyxartikel och inget för vanligt folk förrän i slutet av 1800-talet.

Den moderna semlan

Sitt moderna utseende fick semlan först under 1930-talet då grädden gjorde sitt intåg.  Numera kan man köpa semlor nästan när som helst men ända fram till 1950-talet fick man snällt vänta till fastlagsdagen innan man fick äta semlor. 1953 bötfälldes några bagare i Malmö som börjat baka semlor redan i januari. Man fick varken baka eller sälja semlor innan fettisdagen. Numera är den “regeln” borta och semlorna börjar säljas tidigt i januari, och i mängder av olika former och varianter.

Källa: delvis hämtad från Wikipedia

Jag verkar ha ätit semlor även tidigare år. Kika gärna här, här eller här :-). Och till sist.. kommentera gärna med hur du äter din semla!