Att njuta av en god semla

Kommer du att äta en semla idag?

att njuta av en god semla

I morse när jag gick till bilen för att åka till jobbet (skäll gärna på mig för jag har 3,5 km till jobbet och borde verkligen gå eller cykla) så kvittrade fåglarna exakt så där som dom kan göra en tidig sommarmorgon eller sen sommarkväll och jag kände att jag blev alldeles glad i hela kroppen. Vi har kommit fram till 28 februari, den allra sista vinterdagen i kalendern. I morgon är det vår, i alla fall rent teoretiskt, och jag bara inväntar att snögloppet ska försvinna, molnen ska skingra sig och solen ska titta fram. Jag ser också fram emot längre och ljusare kvällar så jag får mer energi, för det är hiskeligt så dåligt jag haft av den varan de senaste veckorna.

Idag är det tisdag, den traditionella fettisdagen, då jag gissar att väldigt många av oss svenskar äter semla. Här på jobbet bjuds det på semla i eftermiddag, något som jag känner är väldigt priviligierat, då jag tidigare jobbat på företag där såna saker inte alls varit prioriterat.

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde.

Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum och är associerad med fastlagen före påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.

Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning. En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla eller rundstycke.

Detsamma gäller semmel i Österrike. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i Svenskfinland heter bakelsen fastlagsbulle. I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller vanligen sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. Även i Estland är semlan populär och heter vastlakukkel.

I Sverige äts årligen cirka 40 miljoner semlor.

 

De senaste åren har semlor kommit i alla möjliga typer och former och igår såg jag en semla som jag tror att jag skulle gilla väldigt mycket.. en kanelbulle-semla där Roy Fares delat en kanelbulle på mitten och gjort semla av. Det känns som min grej :-)

Hur vill du ha din semla?