Att njuta av en god semla

Kommer du att äta en semla idag?

att njuta av en god semla

I morse när jag gick till bilen för att åka till jobbet (skäll gärna på mig för jag har 3,5 km till jobbet och borde verkligen gå eller cykla) så kvittrade fåglarna exakt så där som dom kan göra en tidig sommarmorgon eller sen sommarkväll och jag kände att jag blev alldeles glad i hela kroppen. Vi har kommit fram till 28 februari, den allra sista vinterdagen i kalendern. I morgon är det vår, i alla fall rent teoretiskt, och jag bara inväntar att snögloppet ska försvinna, molnen ska skingra sig och solen ska titta fram. Jag ser också fram emot längre och ljusare kvällar så jag får mer energi, för det är hiskeligt så dåligt jag haft av den varan de senaste veckorna.

Idag är det tisdag, den traditionella fettisdagen, då jag gissar att väldigt många av oss svenskar äter semla. Här på jobbet bjuds det på semla i eftermiddag, något som jag känner är väldigt priviligierat, då jag tidigare jobbat på företag där såna saker inte alls varit prioriterat.

En semla, även kallad fastlagsbulle, fettisdagsbulle eller, i versionen med varm mjölk, även hetvägg, är ett slags bakelse av ljust vetebröd med fyllning av mandelmassa och grädde.

Bullen förekommer i olika former i Skandinavien samt Finland och Baltikum och är associerad med fastlagen före påskfastan; särskilt fettisdagen men också blåmåndagen, då den äts enligt traditionen.

Ordet semla kommer av latinets simila som betyder vetemjöl och var från början endast beteckningen på själva den ljusa vetebullen utan fyllning. En semla är på finlandssvenska vad som i Sverige kallas småfranska, fralla eller rundstycke.

Detsamma gäller semmel i Österrike. I Skåne och i andra delar av södra Sverige samt i Svenskfinland heter bakelsen fastlagsbulle. I Norge och Danmark kallas den för fastelavnsbolle och innehåller vanligen sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. Även i Estland är semlan populär och heter vastlakukkel.

I Sverige äts årligen cirka 40 miljoner semlor.

 

De senaste åren har semlor kommit i alla möjliga typer och former och igår såg jag en semla som jag tror att jag skulle gilla väldigt mycket.. en kanelbulle-semla där Roy Fares delat en kanelbulle på mitten och gjort semla av. Det känns som min grej :-)

Hur vill du ha din semla?

21 februari, 2017

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Svara

  Jenn - forever abroad

  28 februari, 2017

  Now that’s what I call a SEMLA! Jag har nämligen bloggat idag om “fastlagsbullen” här i Finland och hur de skiljer sig från de svenska ;) Du kanske kan se varför jag inte tycker de finska är lite smickrande eller goda: http://jennifersandstrom.se/2017/02/28/vad-ar-skillnaden-pa-svenska-och-finska-semlor-fastlagsbullar/

  Och vi fick sånna serverade på jobbet till fredagsfikat förra veckan… Sen så har vi bakat hemma för ett par veckor sedan, så idag blir det nog ingen. MEN jag skulle vilja prova en med marsipan!!

  • Svara

   Ulrica

   3 mars, 2017

   Hihi.. näe, de såg inte riktigt ut som semlor, det håller jag med om :-). Men å andra sidan så har vi här hemma börjat med så mycket skumma semlor så jag vet knappt snart vad en riktig semla är. Många av dem ratar jag rakt av, men när jag såg en kanelbulle som de delat på mitten och lagt mandelmassa och grädde på.. då börjar det suga i min tarm.. för kanelbullar är nog det godaste som finns.

   • Svara

    Jenn - forever abroad

    6 mars, 2017

    Haha, oj! Vilken intressant variant. Jag fick faktiskt en prinsess-semla bakad i Nässjö levererad till mig här i Finland i helgen från mina vänner som flög över. Det var kanske den finaste 25 års-presenten och den var SÅ god ;)

 2. Svara

  Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm

  1 mars, 2017

  Jag åt en semla igår för jobbet bjöd på det, men jag har tänkt baka egna någon gång i vår då jag tycker det är kul (och gott) :)

  • Svara

   Ulrica

   3 mars, 2017

   Jag har varit en bakälskare, men har blivit alldeles för lat :-). Men helt klart är ju att hembakade är godast!!

LEAVE A COMMENT