Ramnäs smides & hantverksdag

 

Vi började dagen med att titta på smeder som tävlade i hästsko-smide. Det var en riktigt varm sommardag, de tävlade på tid och jag är djupt imponerad över att de klarade av att smida så snabbt, så tungt och så varmt. Huga!

 

 

 

 

 

När vi var ute och promenerade på kvällen innan hantverksdagen så gick vi till krukmakaren Robert Umerkajeff och självklart så kläcker min pappa ur sig att jag gärna vill prova på att dreja, så vi blev bjudna att dyka upp dagen efter och prova att dreja om vi kunde tänka oss att göra det inför publik. Jadå, det var inga problem :-).

När vi kom dit så fick både pappa och jag prova på att dreja och mamma tittade gärna bara på, så hon fick fota och filma istället. Det var svårare än jag trodde men vansinnigt kul och något jag mer än gärna vill prova igen!! Pappa och jag ska få våra skålar brända och glaserade och så får vi åka tillbaka och hämta dem inom kort. Det ska bli så himla himla roligt att ha något hemma som jag själv har skapat.

Ni kan se min och pappas varianter ovan! Pappas skål är lite mer modern och liknar lite Harry Potters selektions-hatt tycker jag, medan min är traditionellt rund och lite mer stilren. Båda jättefina, bara olika!

Tusen tusen tack, Robert, för att vi fick prova. Jag längtar verkligen efter att få hämta min skål när den är klar.

 

 

När fötterna var lite trötta av att promenera runt på marknaden och spänningen efter att ha drejat så var det dags för fika på Kuskens café. Gammaldags, hembakt, sköna soffor i sval miljö.. perfekt avkoppling.

 

 

Per Reinhold Tersmeden blev ensam ägare till bruket 1834 och utvecklade Ramnäs till en av Sveriges ledande stångjärnsproducenter.  Ett valsverk uppfördes 1868.Så småningom blev kätting en av Ramnäs stora produkter och produktionen pågår fortfarande.

För att rationalisera stångtillverkningen uppfördes 1868 en valsverksbyggnad i vilken installerades två valsverk. Ett finvalsverk samt ett grovvalsverk. Dessutom finns, i linje med grovverket, ett universalvalsverk, med såväl horisontella som vertikala valsar. I detta verk kunde man valsa plattjärn med skarpa kanter. Verket installerades 1882 och är tillverkat av Morgårdshammar och har tillverkningsnummer 6. Alla valsverken var från början drivna av vattenhjul.

1897 elektrifierades finverket, då en elektrisk kraftstation uppfördes i ett av fallen. 1917 elektrifierades även grovverket och universalverket då den nya kraftstationen stod klar. I byggnaden finns även en vällugn där smältstyckena trycktes genom ugnen med hjälp av en sektorinskjutare, för att i andra änden på ugnen få en temperatur på c:a 1200 C°, som var en lämplig valstemperatur.

I södra ändan på byggnaden finns en utbyggnad, den s.k. rätarbanan, där det valsade materialet fick ligga och kallna. Valsverket var i drift ända till 1970.

Efter fikat så fick pappa sitt lystmäte mättat för en stund när vi strosade omkring länge och väl i det gamla valsverket som uppfördes 1868. Om man bortser från lite damm och spindelnät så ser det ut som att hela verket är intakt och att man bara har lämnat det när arbetsdagen var slut och gått hem.

Lägg märke till det fantastiska ljusinsläppen som silade ner i dammet och springorna från taket. Åh, tänk den som fick ha det här som fotostudio :-)

 

 

 

 

 

Kvällen avslutades på restaurang Smedens BBQ där mina föräldrar njöt av rökta grillade ribs och jag åt av salladsbuffén. Trevlig personal som visade sig komma från våra trakter med flera gemensamma bekanta. Dessutom mötte vi kända ansikten på plats så det blev en väldigt trevlig stund.