Sommarkväll i Ramnäs bruksmiljö

När vi kom fram till Ramnäs så parkerade vi husvagnen vid vattenkanten och tog en promenad i samhället.

 

Precis bredvid oss ligger en av Sveriges längsta bevarade byggnad, en lååång lada. Inuti fanns bara bråte, men kul ändå att den finns kvar. Det var inte enkelt att fota då det var väldigt mörkt där inne och vinklarna satte det mesta ur spel, men det är intressant att se historiens spår.

Ramnäs bruksområde innehåller den sista lancashiresmedjan i världen som lades ned så sent som 1964. Stora insatser har sedan dess gjorts för att bevara så mycket som möjligt av miljön. Vidare finns en kättingsmedja med rester kvar av en köpmanhammare. Smedjan är så gott som i samma skick som när den lades ned. Även flera kringliggande byggnader har restaurerats, till exempel en märklig magasinsbyggnad som är en av landets längsta träbyggnader.

Källa: Wikipedia

Den vackra Schenströmska herrgården, som färdigställdes 1762 och används i dag som konferenshotell, tornar upp sig på höjden.

Det var full fart i smedjorna på kvällen då det var dags för Ramnäs hantverks- och smidesdag på lördagen, så vi pratade med en del smeder som hade “nätverksträff” och fick tjuvkika in i smedjorna. Det är något speciellt över dessa gedigna verktyg och hantverk.

Smedja Levay förshoppade pappa ett set med fyra smidda grillspett som såg ut som små svärd. Superfina!! Dessa ska jag visa er när vi åker upp till Lappland på vår semester lite senare :)

 

Vi tog en promenad i kvällssolen, pappa plockade vildhallon till oss, och bara njöt innan vi gick tillbaka mot husbilen igen.

Jag provade att sätta upp vårt nya tält och det gick alldeles utmärkt. Väldigt lätt att sätta upp. Det vi har köpt är ett Marmot Tungsten 3p vilket jag varmt kan rekommendera.

Vill du åka på en kortare utflykt över dagen och bor i närheten av Ramnäs så är det verkligen ett tips jag vill ge. Det fanns mycket att titta på, mysig restaurang, trevligt café och en bra plats att bara strosa runt och njuta!