Hur du förodlar dahlior i plastpåsar
Förodla dahlior i plastpåsar

Är du som jag och många andra och älskar dahlior? Små bollar eller stora tefat, de har alla sin typ av skönhet. Det är ju så läckert att få känna att man plockat sin egna bukett och sätta de maffiga blommorna i en vas på bordet.

Jag kallar mig absolut för en rookie i sammanhanget men jag lyckades att få riktigt stora och fina dahlior förra året och jag har provat flera tekniker och nu provar jag att förodla dem i plastpåsar för att inom kort få flytta ut i uterummet där det är ljust och svalt. Sen när vädret tillåter så planteras de ut vid växthuset. Så här såg det ut när jag odlat mina knölar förra året.

Förodla dahlior i plastpåsar

Hur gör man då?

Så här i slutet av mars eller början på april kan man börja med att lägga knölarna i en bunke med vatten nån timme eller så, då liksom väcker man upp knölen ur sin vinterdvala.

Ta en 5-liters plastpåse och fyll med ca 7-8 cm bra jord (jag har tagit en blandning av U-jord, kogödsel, planteringsjord och kaffesump).

Stoppa ner knölen med stjälken uppåt.

Fyll på med jordblandningen så att knölen är helt täckt med jord.

Titta till knölen efter ca 7 dagar och se om du kan se att det börjat bildats rötter. Har det det så börja vattna knölen försiktigt.

När det börjat dyka upp en liten grön stjälk med blad, då är det dags att flytta ut knölen till en ljus plats. Ju mer ljus dahlian får, desto kraftigare och “buskigare” blir den.

När det är helt frostfritt ute så kan du plantera ut den antingen i stora krukor, i pallkrage eller direkt i rabatten.

Ju fler dahlior du klipper av och sätter i bukett, desto fler blommor blir det på plantan. Den vill helt enkelt bli klippt för att öka sig :-).

Jag planterade fem knölar i plastpåsar häromdagen och väntar nu bara på att de ska börja bildas rötter så jag ser att knölarna mår bra. Jag stoppade ner bilder på vilken sort jag planterat tills jag har lite mer tid att fixa lite fina skyltar att stoppa ner i krukorna. Lycka till oss alla som kommer att odla dahlior i plastpåsar, det ska bli så spännande att se vad det blir för blommor i år!

Vill du köpa dahliaknölar så tipsar jag gärna om Cramers där jag köpt mina båda förra året och även i år.