Fototips: Ser ni skillnaden?

151013_kameratest_hus30_DSCF1825

Vilken bild är tagen med systemkamera och vilken är tagen med en kompakt systemkamera?

151013_kameratest_hus30_UH0_4521

Jag får en del frågor om kameror, objektiv och annan fotoutrustning och om mig själv som fotograf.

Vad ska jag välja? Vilket är bäst? Vad behöver jag? Vad använder du?

Det är ofta frågor jag får och idag är en systemkamera så pass “billig” att de allra flesta som vill kan köpa sig en sådan istället för en kompaktkamera. De allra flesta som frågar mig är andra bloggerskor eller tjejer och killar som vill ha det bästa som de har behov av.

Jag får ofta också frågor om vad jag själv använder för utrustning och varför jag har det jag har, och det är en fråga som är lite svår att svara på. Mitt första svar är att jag är kameranörd och vill ha det bästa som jag har möjlighet att använda. Jag älskar bilder, och jag älskar både skarpa och oskarpa bilder, men allra helst ska de vara knivskarpa :-).

Jag har förmånen att ha en liten fotografverksamhet liggande i min sambos företag så jag har gjort familjefotograferingar, bröllop, produktfotograferingar och uppdrag åt företag och kommuner sedan snart 10 år tillbaka och jag började med en liten instegs-systemkamera med ett standardobjektiv och sedan har jag i takt med att jag jobbat bytt till lite bättre saker hela tiden.

Idag slåss jag med att använda två olika system, jag har en stor Nikon-systemkamera med några objektiv till och den litar jag på till 100%, den ger mig alltid det jag vill. Men så kände jag att den var lite tung ibland när jag bara ville ha lilla handväskan, så jag testade en Fujifilms kompaktkamera som jag gillade massor. Efter en tid fick den flytta och jag uppgraderade mig till en Fujifilm kompakt systemkamera. Den har jag ett par objektiv till och den är enormt bra. Liten, smidig, lätt och lätta objektiv gör att jag aldrig lämnar den hemma. Bildkvaliteten är fenomenal och nu får jag nästan lite dåligt samvete att jag lämnar storkameran hemma :-)

Jag gissar att ni har svårt att se skillnad på vilken bild ovan som är tagen med vilken kamera?

Så.. vad ska just DU välja?
Det är omöjligt att svara på för det beror på behov, vad fotar du mest, behöver du stora förstoringar, din budget osv osv… men om du behöver köpråd eller tips så fråga mig gärna så hjälper jag så mycket jag kan.

Men.. ni ska få ett tips! Om du vill ha en kamera som är superbra, smidig, lätt att ta med sig och som ger ett förstklassigt resultat så tipsar jag om denna:

Fujifilm X-T1 inkl. Fujifilm Fujinon 35mm/1.4

eller lilla syskonet som är lite billigare:

Fujifilm X-T10 inkl. Fujifilm Fujinon 35mm/1.4

eller den bästa kompaktkamera som jag testat:

Fujifilm X100t

och dess lite billigare syskon:

Fujifilm X30