Vi tar en promenad runt Styggforsen i Dalarna

När vi var i trakterna runt Rättvik så passade vi på att ta en tur till Styggforsen, för att se om det fanns nån fart i vattenfallet.

Så här skriver Visit Dalarna om Styggforsen:

Skulpterad av vattnets kraft – Styggforsen är en märklig och mytomspunnen plats där Enån kastar sig ut genom en dramatisk kanjon. 36 meters fall, genom årmiljoners geologiska historia! På ena sidan blottas urbergets graniter. På andra sidan syns yngre lagrade bergarter som bildats på bottnen av ett tropiskt hav.

Vattnet formade
Istidens isälvar har skurit sig ner i berget och format Enåns mäktiga kanjon genom landskapet. Där rinner idag en mindre bäck, som en gång drev kvarnar, vattenkraftverk och slipstenar.

Upp ur ett hav
På ena sidan reser sig en vägg av kalksten, lerskiffer och sandsten. De bildades på botten av ett varmt hav för 400 – 500 miljoner år sen. Årmiljoner av skalfragment, sand och lera packades på bottnen och trycktes samman till kompakta lager av sten.

Meteoriten
När den stora meteoriten för 380 miljoner år sen kraschade mot jordytan i det som nu är Dalarna, vältes de lagrade bergarterna på högkant.Den andra sidan av bäcken består av urbergsgranit som är mellan 1 600 och 1 900 miljoner år gammal. Urberget tryckes upp som en kupol mitt i kratern.

Promenaden runt forsen är ungefär 1 km så det är inte långt att gå, men det går brant uppför och brant nedför så man bör kunna gå i trappor för att ta sig runt på bästa sätt. Mamma och pappa är vana med att jag vill fota överallt så de passade på att ta en vilopaus mitt i skogen :-)

Det var inte mycket vatten i forsen, men det är ändå mysigt att lyssna på suset när det rinner nedför ravinen.

Pappa och Nathalié diskuterar skägglav på träden och Thomas funderar på om han ska testa att gå uppför den branta bergsväggen, men som tur är så var det bara på skoj och han kom ner lika fort igen :-)

Det är så klart vatten, iskallt att dricka men så mysigt att bara sitta och lyssna på, när det droppar och porlar förbi alla stenar på väg mot nya mål. Såna här platser gillar jag, de är inte så spektakulära men det är liksom lugnande att ta en promenad här. Rekommenderas varmt om du är i Dalarna!