Vi tänder ett ljus i advent

Söndag, och vips så var det första advent. Det är något magiskt över att få tända det första ljuset i adventsljusstaken, och hemma hos oss så är elljusstakarna i fönsterna mer dämpade än de vanliga fönsterlamporna så det känns mörkare i hela huset vilket är både mysigt och lugnande samtidigt som det är lite mer kusligt.

Den här helgen har gått i ultraspeed. Fredagen var fullspäckad med jobb, sen direkt iväg till Grand hotel för julbord. Hem, slänga av sig festkläder och direkt i säng. Upp tidigt lördag morgon för heldagsövning med kören inför julkonserterna. Hem, sätta sig i fåtöljen en halvtimme, sen dags att adventspynta lite, hämta in mer ved.. sen tog vi oss faktiskt en vilostund och tittade på de två första avsnitten av årets julkalender på SVT och löste samtidigt gåtorna i min adventskalender “Exit – The game adventskalender 2023” där lucka 1 var SUPERSVÅR!! Vi fick lov att ta till ledtrådar för att lösa den. Lucka nr 2 löste Nathalié snabbt.

Adventsfirandet har sina historiska rötter i julfastan, en fasteperiod som speglade påskfastan och i likhet med denna var 40 dagar lång och därmed omfattade sex söndagar. Advent var en tid av ånger och därmed en period av fasta.

När Sverige på 1500-talet hade blivit protestantiskt försvann fastan. Ett minne från julfastan är lutfisk. Av tradition påbörjades lutningen på Anna-dagen den 9 december för att fisken skall hinna bli klar till jul. Under advent skulle man förr vara lugn och stilla. Bullriga arbeten skulle undvikas. Bröllop, som kunde vara livliga tillställningar, var förbjudna.

Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton.[4] De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första, andra, tredje och fjärde advent, eller mer korrekt första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent.

Källa: Wikipedia

Klockan är nu strax 21.00 och lugnet sänker sig. Micke sitter och slösurfar på telefonen, jag sitter här och skriver samtidigt som jag tittar på en julfilm. Nathalié har somnat i soffan och Thomas spelar sitt game på datorn. Jag hör hur han pratar engelska med någon medspelare någon annanstans i världen :-). I morgon kan de bo i sitt nya hus. I dag var sängarna iskalla efter att ha förvarats i garage sedan de tömde sin lägenhet, och huset hade bara en liten grundvärme så det var hög tid att elda för att få lite värme. De får helt enkelt bo kvar hos oss en natt till.

I morgon är det jobbdags igen och det lutar nästan åt att det blir en väldigt väldigt tidig kväll i kväll. Kropp och knopp är totalt sopslut.

Jag hoppas att just DU som läser här har haft en jättefin första advent.