Vi firar midsommar i Rättvik

Glad midsommar ❤️🇸🇪. Den här helgen var Micke kvar i Norge, Denise jobbade så det blev till slut jag, mina föräldrar, Thomas och Nathalié som packade in oss i husbilarna och drog till Dalarna för att fira midsommar. Vart vi skulle hamna visste vi inte på förhand men det blev till slut Rättvik :-). Häng med på en bildkavalkad och även på en liten video över vår helg.

Thomas var på folkracetävling på kvällen när vi skulle åka så jag och Nathalie åkte med mina föräldrar till Rättvik, och så kom Thomas med vår husbil på morgonkvisten. Vi hade landat vid Rättviks båtklubb där vi hade helt magisk utsikt från husbilarna.

Vår fröken Matrix (som vi kallar vår husbil för) hade fått lite fräscha (plast)-blommor och en midsommarstång helgen till ära.

På midsommarafton parkerade vi nere vid Persborgs brygga utanför Rättvik. Där fanns det ställplatser, och även en stor grönyta där man, enligt vad vi kunde läsa oss till, fick stå, så vi stod nästan ända nere vid järnvägsspåret och vattnet. Jättemysig plats!

Vi gick ned till bryggan och badplatsen, men vi kom inte så långt då kallbadhuset var bokat för bröllop så vi kunde inte kika in.

Efter en stund var det dags för sillunch och pappa ser till att vi får rengjord färskpotatis :-)

Jag plockade lite lövkvistar som låg på marken för det fanns inte mycket till blommor där vi stod, så mammas gamla härliga midsommarduk fick agera bordsdekoration och i vår fina skål jag köpte på Nittsjö keramik fick agera jordgubbsskål.

Vi fick en jättehärlig och smarrig lunch innan det var dags att ta en promenad till midsommarfirandet.

Firandet var vid Rättviks gammelgård, och det var massor med folk. Stångresningen tror jag dessvärre inte att de hade planerat så väl, det tog extremt lång tid och allt var försenat så konferencieren fick pladdra på om både det ena och det andra innan allt kom igång.

Innan vi satte oss på plats så köpte vi med oss fika, och det komiska var att kanelbullarna skulle kosta 30 kr, men när vi kom fram till kassan och skulle betala så sa tjejen att “bullarna är så stora så ni får betala 50 kr/st”. Hmm.. inte så lätt att ändra sig då när man redan tagit i bullarna. Och.. helt ärligt, så såg dom supergoda ut men jag har nog aldrig mått så dåligt efter att ha ätit en halv bulle. Det var bara deg inuti så här hade man gräddat på tok för kort tid för att hinna langa fram bullar till alla fikasugna kunder. Njae, inte högsta betyg där dessvärre.

Mot kvällningen så promenerade vi tillbaka till husbilen och grillade innan vi somnade gott i den friska kvällsluften.

På midsommardagen tog vi oss iväg mot Vikarbyn och gjorde ett snabbt stopp på Mikaela Willers för att kika på hennes fina keramik. Det visar sig att Nathalies mormor som också jobbar med keramik ska köpa in exakt samma keramikformar som dessa ljusstakar så snart ska vi börja göra våra egna ljusstakar vilket jag ser jättemycket fram emot. Jag tror att vi kommer skapa i betong och sen måla dem med ett speciallack som gör att ytan ser ut som keramik, men blir mer hållbart. Åh vad jag längtar efter att få skapa!!!

Vi åkte sedan till Tällberg och gick runt och kikade på allt fint hantverk som finns. Inne i huset ovan finns en konstnär, Lena Wikman, som målar helt otroligt vackert med akvareller. Hon var en stor inspirationskälla till mig när jag började med akvarellmålningar och jag fick mängder med tips av henne. Nu kommer jag aldrig någonsin komma ens i närheten av hennes målningar, men jag kan ha kul ändå :-)

Vi strosade runt ett tag, sen gick vi och åt glass och när vi satt där så hörde vi bekanta röster från borden i närheten, det visade sig att min kusin John med familj firade midsommar och bodde på hotellet i Tällberg. Så himla mysigt att träffa på dem där :-)

Mot kvällningen åkte vi vidare och stannade vid Hjortnäs brygga. Först gick vi ner till badplatsen och badade, friskt men riktigt skönt!

Efter att ha svalkat av oss så gick vi tillbaka till husbilen och dukade upp för middag. Då kom hela byn gående i parad förbi oss för det var midsommarfirande även på midsommardagen. Så himla vackert det är med folkdräkt ❤️. Det visade sig att det var dans på dansbanan så vi gick ner och avslutade kvällen tillsammans med byborna vid vattnet och dansbanan.

Recept på vår lilla shot som vi kallade för “Midsommarnatt”.

2 cl Likör 43
3 cl mosade färska jordgubbar
2 cl lättvispad vispgrädde

Servera i små shotsglas i lager (våra fina Orrefors-snapsglas fyndade jag för 25 kr på loppis), skåla och njut.
OBS! Jag förespråkar absolut inte att dricka alkohol, men jag gör det ibland och tänker inte skämmas för det. Drick bara måttligt och med förnuftet i behåll 💖

Efter det somnade vi ovaggade och rullade sedan vidare på andra äventyr.