Veckans fototips v.40 ( Exponeringslägen )

Idag tänkte jag bara skriva lite kort om de olika ( 5 vanligaste ) exponeringslägena som finns på en systemkamera.
Jag har inte tagit med de olika auto-lägen som finns på många kameror, utan bara fokuserat på de allmänna lägena som finns.

Alla fotar vi på olika sätt, men många vill prova på de olika lägena istället för att använda Autoläge. Då kan det vara bra att veta vad de står för. Prova dig fram med de olika inställningarna och är du i ett tillfälle där du känner dig osäker på om bilden blir bra, så prova att ta en bild med Auto-läge om det känns säkrast för dig, sen kan du leka med inställningarna och se om du kan få till en annan bild.

foto_lagen

Auto : Kamera-automatik

Detta läge fungerar bra i alla lägen, om du är osäker eller behöver en ögonblicksbild. Dock lämnar du över hela ansvaret till kameran, den väljer själv ISO, och är det då mörkt kan bilderna bli väldigt brusiga, den kan välja en lång slutartid vilket kan göra att bilderna blir suddiga, och så öppnar den upp blixten oavsett om du vill eller inte. Kameran kommer att hjälpa dig att ta en bild, men det är inte alltid den bilden blir som du vill.

P : Program

Detta läge är egentligen helt identiskt med Auto-läget, den enda skillnaden är att du själv får välja om du vill öppna upp blixten eller inte.

M : Manuellt

Med det manuella läget har du full kontroll över din kamera, du får ställa in ISO, slutartid och bländare helt själv. Det finns några små saker som är bra att känna till när man fotar i manuellt läge. Det första är att hålla koll på exponeringsmätaren, det andra är att välja en slutartid som är snabbare än brännvidden på ditt objektiv och att du måste välja rätt bländare direkt. Alla dessa tre saker kommer jag att återkomma till i följande veckors fototips.

AV : Bländarprioritet ( A på Nikon-kameror )

I detta läge ställer du in bländaren på kameran själv, och så hjälper kameran till med en korrekt slutartid så att bilden blir bra. Det är ett väldigt bra läge att använda om du känner dig redo att lämna Auto-läge men inte redo att gå till helt Manuellt läge. Tänk dock på att om du valt en bländare och kameran kompenserar med korrekt slutartid så kanske slutartiden blir för lång så att bilden blir suddig. Du kanske då måste hjälpa till att höja ISO eller välja en annan bländare för att slippa oskärpa.

TV : Slutarprioritet ( S på Nikon-kameror )

I detta läge ställer du in slutartiden själv och kameran kompenserar med korrekt bländare. Det fungerar bra om du måste vara säker på att få en knivskarp bild. Du kan då tex ställa in kameran på 1/500 så är du ganska säker på att bilden blir skarp. Du har då dock ingen kontroll över hur mycket eller hur lite i bilden som blir skarpt/suddigt. Detta läge fungerar allra bäst vid sportfoto anser jag. Det är inget läge jag egentligen använt någon gång alls. Om jag tänker till kanske det även skulle kunna funka bra när man fotograferar springande barn, om man vill vara säker på att få bilderna skarpa.

 

Till sist vill jag passa på att tipsa om en helt gratis online-bok ( för Apple-användare ) som jag själv fick tips om för en tid sedan. Klicka för att läsa Oliver Wettergrens bok “Fotografera bättre – Lär dig allt om fotografering

29 september, 2014

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Svara

  Lena

  30 september, 2014

  Sitter här och hoppar upp och ner av glädje! (Om man nu kan det). Är hemma för att jag är förkyld och varvar jobb med blogsurf ;-)

  Himmel vilka bra fototips-inlägg! Strukturerat och pedagogiskt! Får se bara när jag får tid att öva! Det blir väl efter nyår eller nåt ;-)

  Kram Lena

 2. Svara

  Susanne

  30 september, 2014

  Hallå fina du!
  Klart att ni ska ha en Enköpingstaval ni också:)

  Hoppas du piggar på dig snart!
  Vore såå kul med en bloggträff snart igen.

  KRAM Susanne

 3. Svara

  Den där Victoria

  30 september, 2014

  Du anar inte hur glad jag är över att du börjat detta fototipsande, precis lagom till jag börjat vilja utveckla mitt fotograferande och våga lämna autofunktionen :) .

  Kram kram

 4. Svara

  ulrika

  30 september, 2014

  Ja det här är nog vad som behövs för att lämna bekvämlighetszonen d.v.s “auto”- läget. Ska nog testa AV lite och se vad som händer ;)

  Kram Ullis

 5. Svara

  ulrika

  30 september, 2014

  Tar en fråga, när jag nu ändå är i farten. När man fotar inne och det är inte är mitt på dan med solljus så har bilderna en förmåga att bli gula i tonen. Vad ska jag göra för inställningar för att slippa eller minimera det?

  Kram Ullis

 6. Svara

  Ullrika

  5 oktober, 2014

  Önskar att fler vågade sig på att utforska sin kamera! Ser alldeles för många med “fina” kamerahus (dyra fullformatskameror) som fotar på autoläge… blir lite fånigt då tycker jag :)

  Du har fina foton i din blogg! Har bara snokat som hastigast men förstår att du gillar att fota. Å så har du ett av mina gamla favoritobjektiv; ett 50mm f1.4 – om än jag med Canon är det ju lika samma pryl!

LEAVE A COMMENT