Veckans fototips v.38 ( Stjärnfilter )

Halloj alla fotografer, bloggare och vänner :).
Nu ska vi se vad vi kan åstadkomma den här veckan.

Veckans fotofråga:
Namn:
Ullis

Meddelande:
Ojektiv tips mottages tacksamt, jag har ju en Canon 5D Mark II med fast objektiv 50mm och behöver som sagt komplettera med något annat bra objektiv med lite mer fokus på långdistans bilder ;)

Svar:
Den allra svåraste frågan man kan få :). Men jag ska göra vad jag kan.

Den första frågan man måste ställa sig är VAD vill jag fota på långt håll? Är det djur i skogen, barnen som spelar fotboll, mingelbilder på bloggträff, porträtt eller bara “smygbilder” på stan? Dessa frågor hjälper väldigt långt för att avgöra vad man ska leta efter.

Då Ullis har en Canon fullformatkamera så behöver man ta med det i beaktande också, då alla Canon-objektiv inte är anpassade för alla Canon-kameror.

Man måste också fundera på om man gillar zoom-objektiv eller fasta objektiv. Fasta objektiv ger alltid skarpare bilder, zoom-objektiv kan vara mer flexibla.

Nästa fråga som man måste ta med är vilken budget man har. I kameravärlden är det dessvärre så att man får lite vad man betalar för. Och för att minimera påhoppen så säger jag att självklart är det så att man kan skapa bra bilder med vilken kamera som helst, men det är faktiskt så att man skapar lite bättre förutsättningar med bra utrustning.

Jag gör som så, Ullis, att jag tipsar om några olika objektiv som jag tror skulle passa dig utmärkt, i olika utformningar :)

För att fota på längre håll men även kunna använda för macrobilder ( närbilder ):
Canon EF 100/2,8 USM Macro 1:1

Fasta objektiv som funkar utmärkt på längre håll:
Canon EF 200/2,8 L II USM

Zoom-objektiv som är flexibla:
Canon EF 70-200/4,0 L USM

Om ekonomi finns så är jag säker på att 100mm + 70-200mm-objektiven skulle ge dig en riktig bra kameraväska.
Lycka till och fråga gärna mer om du vill ha ännu mer tips :).

 

Veckans fototips:
140914_fototipsv38_1

Idag tänkte jag tipsa om en liten billig fotopryl som ni kommer att ha kul med i höst och vintermörkret.
Ett stjärnfilter som förvandlar ljuskällor till tjusiga “stjärnor”. Dessa filter finns med 4, 6 eller 8 “flares” och skapar då stjärnor med olika antal strålar.
Just denna bild är tagen med ett 4-stjärnigt filter.

När man ska blogga om adventsljusstakens flammor, nattliga promenaden hem från restaurangen osv.. så skapar detta filter en skön effekt.
Dessa filter finns att köpa på många olika ställen och har tyvärr väldigt olika kvalitet. Om jag får tipsa så köp gärna av märket HOYA som håller hög kvalitet.
Det finns andra billiga märken som dessvärre inte ger någon märkbar effekt. Tro mig, jag gjorde såna inköp nyligen och ska försöka returnera dem :/.

Om du ska köpa filter så kan du köpa olika storlekar så de passar ditt objektiv. Jag rekommenderar dock att köpa ett med stor filterdiameter så kan du hålla det framför objektivet istället för att skruva fast det. Det blir en onödig kostnad att köpa ett filter för varje objektiv. Använder du dig av kompaktkamera så räcker det med att köpa ett litet filter, med storlek 52 mm eller liknande.

Jag skickar en länk i rätt riktning:
Stjärnfilter hos Cyberphoto

Det var dagens fotoskola :). Svinga iväg en fråga om du vill veta något!