Smarrig lunch på Blå Porten

Våren 2019 öppnar Blå Porten igen efter en stor renovering och jag vill verkligen slå ett slag för den fantastiskt härliga restaurangen.

Att sitta ute i solen och ta en fika på vackra Djurgården i Stockholm vill väl alla göra någon gång, eller hur?!

När vi var på Blå Porten så serverades det buffé och jag åt alldeles för mycket men det var det värt :).

Främsta skälet att besöka Blå Porten är dock inte den vällagade maten eller det stora kakbordet. Det är den fantastiska trädgården och den historiska miljön. Faktum är att Blå Porten är ett av Stockholms äldsta matställen. På 1600-talet låg caféet vid Djurgårdsbron och kallades Lusthusporten. Namnet ändrades snart till Blå Porten i enlighet med standardfärgen på Djurgårdens portar.


I början av 1900-talet flyttade etablissemanget till platsen närmast den då nybyggda Liljevalchs konsthall. Med intryck från Italien uppfördes Blå Porten att bli en finare sommarrestaurang med en intim trädgård, springbrunn, pilar och popplar och verandor. Arkitektritade kvalitetsmöbler, vita dukar och konsertunderhållning hörde också till framgångsreceptet. Från 1972 till 1996 drevs Blå Porten av Peter Schreck och fortfarande finns hans kokta lax på menyn – i uppdaterad version.


Till Blå Porten tar man sig till fots eller med cykel alternativt via färja från Slussen, spårvagn från Sergels Torg eller buss 44 mot Skansen.

Källa: Wikipedia

Jag vill egentligen bara passa på att tipsa er läsare om att bara måste gå dit i vår när de öppnar igen!!