Att bygga en odlingsplats med pallkragar

Inlägget innehåller reklamlänkar till Beijer bygg och Granngården

Godmorgon söndag!

Helt ärligt så vet jag inte riktigt vad som hänt, men jag älskar att jobba i trädgården. Joho då, det kommer att komma dagar när jag säger exakt tvärtom, spottar och svär över att jag inte får hänga i soffan och glo på TV hela kvällarna.. men jag lever på känslan så länge den finns :-)

Något vi varit överens om hela tiden var att vi ville börja odla själva. Odla potatis, morötter, tomater, sallad, rädisor.. ja lite av varje. Och då behövs ett trädgårdsland eller en liten köksträdgård. Jag hade tur och fick 8 pallkragar som jag började med att måla svarta med Falu rödfärg svart. Du kan köpa pallkragar på Granngården om du inte har någon du kan få dem av.

Som ni sett tidigare så hjälpte Denise mig att gräva bort gräsmattan där ramen skulle stå. Micke byggde en ram som vi valde att göra 3,3 meter bred och 2,5 meter djup. Eftersom marken sluttar här så blev ramen lite högre i framkant och ganska smal i bakkant men det är ju inget som stör eller ser konstigt ut när gräsmattan tar sig runtomkring.

Vi lade sen i markduk och ett tips är att inte glömma att lägga markduken så att den går upp lite på kanterna inuti ramen. Fyll sedan på med grus så att det blir jämt och fint underlag, så att pallkragarna sen kan stå rakt och fint :-)

Dags att ställa pallkragarna på plats. Nu när de står på plats ska jag måla dem en andra gång så de blir riktigt fina. Vi har valt att ha 30 cm mellanrum mellan pallkragarna för att kunna gå mellan.

Jag har medvetet ställt pallkragarna lite osymmetriskt i ramen för att här på höger sida om pallkragarna vill jag ställa små krukor med färska kryddor i.

Jag ville bara visa var själva odlingen står i jämförelse till huset. Hitom finns en stor krusbärsbusken, sen är det lite gräsmatta som behöver växa till sig så det blir fint :-). Till vänster om pallkragarna, uppe i slänten, har mamma planterat sparris och rabarber till oss i gläntan. Så min plan är att göra något fint mellan pallkragarna, upp mellan de stora träden och fram till rabarberplantan och sparrisplantorna. Det ska liksom bli som en liten köksträdgård hela vägen där har jag tänkt. Men jag skyndar långsamt :-)

Igår kväll fick vi ett lass med hästskit blandat med hö av en bonde i grannbyn som vi lagt i pallkragarna, men mer om det i del 2 av det här med att börja odla själva. Nu ska vi även börja fundera på vad vi ska sätta ner där. Sååå roligt!!

Nu är det dags för en mysig frukost med Thomas och Nathalié som varit här hela helgen, sen ska vi försöka flytta myror.. Micke försökte igår men fick, på riktigt, myror i brallan :-))

RELATED POSTS

4 Comments

 1. Svara

  Tina ME

  17 maj, 2020

  Så härligt med pallkragar! Vi hinner aldrig få till det här på ön eftersom det kräver lite underhåll och skötsel men det ser ju så mysigt ut. När vi kommer ner till ön så brukar vi köpa upp oss på ett gäng färska kryddor till uteköket som brukar räcka hela sommaren. Det får räcka så. Så mysigt det ser ut vid ert nya hus! Kramar // Tina

  • Svara

   Ulrica

   19 maj, 2020

   Nej, det förstår jag, det är ju lite trixigt när man inte kan sköta dem dagligen.
   Men du.. OM jag nu lyckas så lovar jag härmed att bjuda på en potatissallad med grönsaker och kryddor från vår egna odling i sommar :-)
   KRAM

 2. Svara

  Lena - gott för själen

  18 maj, 2020

  Vad ni jobbar. Härligt med odlingar, särskilt när det blir i sån liten skala så det inte blir nåt tvång!

  Kram Lena

  • Svara

   Ulrica

   19 maj, 2020

   Ja, nu jädrar ska det bli ordning på torpet :-). Ingen mer soffliggare här inte.. och jag tror den där odlingen är stor nog för mig att sköta :-)).
   KRAM

LEAVE A COMMENT