Att starta helgen med middag på Skultuna messingsbruk

Jag är ute på helgäventyr med mina föräldrar, deras husbil och mitt tält. Min mamma skulle nog på riktigt tuppa av om hon inte får kaffepåfyllning lite då och då så första stoppet på helgen blev så nära som på Skultuna messingsbruk där vi åt middag på deras härliga uteservering.

Tidlös Design & Tidlös Kvalitet

I 400 år har Skultuna Messingsbruk tillverkat föremål av högsta kvalitet för både vardag och fest. Med samma känsla för tidlös design och tidlös kvalitet skapar Skultuna idag morgondagens antikviteter.

Fyra sekler på samma ställe

Karl IX kunde år 1607 förverkliga sina planer på ett svenskt mässingsbruk. Bakgrunden var att Sverige under Gustav Vasas och Erik XIV:s tid blivit starkt skuldsatt gentemot Hansan. Genom att förädla koppar till mässing skulle importen av mässing kunna minskas, exportinkomsterna ökas och därmed förbättra rikets ekonomi. Den man som konungen sänt ut för att finna en lämplig plats för ett mässingsbruk fann det optimala läget i en dalgång norr om Västerås i Västmanland. Närheten till Svartån för vattenkraft och till Falu Koppargruva var avgörande, dessutom fanns det gott om skog i området för träkolstillverkning. Platsens namn var Skultuna. Idag, fyra sekler senare, ligger bruket fortfarande kvar på samma ställe i dalgången utmed den brusande Svartån precis som när det grundades år 1607. Skultunas förste arrendatorer var hitkallade mässingsindustrin i Tyskland och Nederländerna. De tog även med sig kunskapen att tillverka vackra prydnadsföremål som stora ljuskronor, den äldsta bevarade ljuskronan från Skultuna finns idag i Vårfrukyrkan i Enköping och daterar sig från år 1619. Resan genom århundradena har bitvis varit tuff och bruket har brunnit ner till grunden vid tre tillfällen, senast år 1913. Hela bruket har dessutom flutit iväg med vårfloden en gång. De vackra tegelbyggnader som bruket idag utgörs av till största delen är från slutet av 1800-talet men även äldre delar har överlevt.

Källa: Skultuna messingsbruk

Jag smaskade i mig ena halvan av den här smaskiga grillade pesto- och mozzarellamackan. De andra tryckte i sig varsin räkmacka. Ljudet från forsen nedanför bruket, fågelkvitter, solsken och trevligt sällskap. Ja, det var inte alltför mycket som saknades.

 

Det finns så mycket detaljer på gamla bruk, de gamla fönstren, teglet.. jag skulle kunna roa mig länge med kameran här.

Efter att magarna var proppmätta och vi njutit av forsen som virvlar förbi runt bruksmiljön så hoppade vi tillbaka in i husbilen, jag på min egna plats i bak, precis som det är när man är barn, och sedan åkte vi genom skogarna till Ramnäs och parkerade precis vid vattenkanten. Jag försäkrade mig om att pappa verkligen lagt i handbromsen så vi slipper fiska upp husbilen på morgonkvisten :-).

Mer om en jätteskön kväll i Ramnäs nästa gång.