Månadens gröna: Björnbär

160821_hus30_fotograf_ulrica_hallen_fujifilm_manadensgrona_bjornbar_blackberries_stillife-9324

 

160821_hus30_fotograf_ulrica_hallen_fujifilm_manadensgrona_bjornbar_blackberries_stillife-9337

 

160821_hus30_fotograf_ulrica_hallen_fujifilm_manadensgrona_bjornbar_blackberries_stillife-9340

Månadens gröna utmaning denna månad var björnbär, och till en början så hittade jag inga björnbär, vare sig i naturen eller butiken, tills jag kom på att våra grannar har en gigantisk björnbärsbuske och jag tog mod till mig och frågade om jag kunde få plocka några björnbär och knipsa av ett par kvistar som dekoration. Det gick bra :-)

Dessa fick bli till en saftig sockerkaka som blir perfekt till söndagsteet i kväll. Och vill ni veta en stor bonus. Idag åkte jag på loppisbesök och hittade några delar av den bruna servis ni ser på två av bilderna. Det är en hittills okänd servis för mig, en antik ifrån Rörstrand som heter Ulrika. Det var en slump att jag tyckte om dem och vände och såg vad den hette. Jättekul!! Nu ska jag ge mig på jakt efter fler delar i den serien. Nu fick jag med mig två koppar med fat, två assietter, en djup tallrik och en mattallrik.

Vill ni se fler av härliga björnbärsrecept så kika in till Åsa som är månadens värd. Där kan du även läsa om reglerna ifall du vill vara med från och med september :-). Du kan även gå med i Facebookgruppen och/eller kika på bilderna på Instagram.

Ingredienser:
2 ägg
2 tsk vaniljsocker
1,5 dl glutenfritt mjöl
1 dl potatismjöl
2,5 tsk bakpulver
1 dl varmt vatten
2 tsk kanel
1 dl mosade björnbär
0,5 dl kokosflingor

Gör så här:
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj en rund kakform som rymmer 1,5 liter.
Strö den med kokos.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst.
Blanda mjölet, potatismjölet, kanel och bakpulvret.
Rör ner det blandade mjölet i äggsmeten.
Tillsätt det varma vattnet och rör till en jämn smet.

Häll i smeten i formen och klicka ner de mosade björnbären lite här och där.

Grädda kakan i nedre delen på ugnen ca 45 minuter eller tills kakan känns torr.
Låt kakan svalna lite i formen innan den stjälps upp.

Dekorera med lite florsocker och hela björnbär.
NJUT!

Nu ska jag städa efter mig och sen blir det en lugn kväll.

20 augusti, 2016
22 augusti, 2016

RELATED POSTS

6 Comments

  1. Svara

    Stina | Stinas tillvaro

    21 augusti, 2016

    Älskar björnbär, så himla gott när de är sådär alldeles perfekt mogna :) Helt fantastiska bilder i ditt inlägg, gillar den murriga känslan i dem.

  2. Svara

    Lena - gott för själen

    22 augusti, 2016

    Så så vackra bilder! Du är galet duktig!

    Och vilken kul lista i förra inlägget! Den ska jag nog kopiera för framtida behov :-)

    Kram Lena

  3. Svara

    anneliesblomsterochbakverk

    22 augusti, 2016

    Åh vad detta låter gott! Och så vackra bilder. Extra roligt med dina loppisfynd och vad skulle man göra utan vänliga grannar :)

  4. Svara

    Åsa

    22 augusti, 2016

    Det ser jättegott ut och bilderna är otroligt fina :)

  5. Svara

    Sylwia | Vibrant Food Stories

    25 augusti, 2016

    Fanatiskt vackra bilder och härligt björnbärs recept! Och fina loppisfynd, hoppas du hittar kompisar till dem =)

LEAVE A COMMENT