Kryper upp i soffan på tulpanens dag

Idag är det tulpanens dag och just tulpaner är en av mina absoluta favoritblommor, just för att de är enkla, hållbara och stilrena. Tulpanernas tid är januari och de visar oss vägen rakt fram emot vår och ljus. Tulpanernas glada färger ger positiv energi och det är aldrig fel att ta med en bukett tulpaner till en vän för att pigga upp :)

Visste du att det odlas rekordmånga tulpaner i Sverige i år? För första gången över 160 miljoner! Det är inte så konstigt för svenskarna är ett tulpanälskande folk och det finns få länder där invånarna köper så många tulpaner per person som vi gör. Att odla tulpaner är ett hantverk som kräver både kunskap och fingertoppskänsla. I Sverige finns ett dussin svenska tulpanodlare som alla odlar enligt Svenskt Sigills kvalitetsregler vilket innebär en ansvarsfull och kvalitetssäkrad produktion. Växthusen drivs till exempel med fossilfritt bränsle och vägen till butik är kort. Svenskodlade tulpaner håller därför längre och ger mer glädje i vasen!

Källa: Tulpanguiden.se

Att sedan få krypa upp i soffan med lite te med något gott till, en skön pläd och en bra TV-serie, det passar mig perfekt en måndagkväll när det blåser för mycket och är för mörkt för att våga ge mig ut på en skogspromenad ensam.

Några tips för att ta hand om dina tulpaner på bästa sätt:

Skär av stjälkarna ca 1 cm med en vass kniv

Fyll en vas med kallt vatten

För rakare tulpaner.. låt dem stå i vasen med plasten på under ca 30 minuter

För lite vilda och hängande tulpaner, ta bort plasten direkt

Förvara inte tulpanerna i närheten av fruktskålen. Fruktens syra gör att tulpanernas hållbarhet försämras

Byt vatten varannan, helst varje, dag

 

Jag hoppas att du njuter minst lika mycket som mig av fräscha tulpaner :)