Friheten med att hyra bil på resan

Detta är ett sponsrat reklaminlägg i samarbete med hyrbilguiden.se

När jag är ute och reser, både i Sverige och utomlands, så vill jag gärna se mig omkring. Jag skulle nog få panik om jag var tvungen att stanna på ett hotellområde en hel vecka.

Vi har hyrt bil på flera olika sätt när vi varit ute och rest. Ett exempel som kanske inte är lika vanligt förekommande är att när vi varit på både Gotland och Öland och lånat mina föräldrars husbil så har vi varit överens om att det är lite för trixigt att åka runt med en stor husbil (ja, vi vet att husbilsälskare inte håller med oss *S*) så då har vi hyrt bil och parkerat husbilen på campingen och använt vår hyrbil att åka runt med. Perfekt!

Överkomligt att hyra bil

Att hyra bil är inte så himla dyrt heller, om man kan tänka sig en lite mindre modell. Vi har åkt en ganska liten modell, men då är vi bara två vuxna också förstås. Vi betalade runt 1200 kr för en hel vecka, vilket är helt överkomligt.

När vi varit i utlandet och hyr bil så är det ju så himla enkelt. Man bokar bilen hemifrån på webben, hämtar ut bilen på flygplatsen och när man lämnar tillbaka den behöver man bara lägga nyckeln i en brevlåda. Inga konstigheter alls.

Något som vi har lärt oss är att det är viktigt att titta på bilen ordentligt innan man åker iväg från hyrbilsstationen, så att det inte är några synliga skador eller liknande, som inte redan är dokumenterade i hyrbilsdokumentet. Ser du några konstigheter så be att få detta skrivet i dokumentet och signerat av hyrbilsfirman innan ni åker iväg. På detta vis minimerar du risken att behöva betala för skador som inte du är orsaken till.

10 bra tips inför att hyra bil

Här får ni 10 jättebra tips som du kan använda när du planerar att hyra bil.

1. Hyr rätt bil

Majoriteten av alla biluthyrare har en stor mängd olika bilar och oftast gäller ju mindre bil desto billigare att hyra. Om du endast behöver en mindre bil så välj då den billigaste som passar dina behov

2. Använd prisjämförelsesajter

Det finns många bra prisjämförelsesajter som erbjuder hjälp med att hitta de billigaste alternativen. Säkerställ att sajten söker hos så många biluthyrningsföretag som möjligt, så att alla tillgängliga bilar verkligen jämförs. Säkerställ också att alla nödvändiga försäkringar ingår vid bokning. Se upp för webbplatser med dolda avgifter och kostnader.

3. Tänk på självrisken

De flesta biluthyrare erbjuder en grundförsäkring i kostnaden, men som alla bilförsäkringspolicys varierar självrisken. Undersök innan du hyr!

4. Håll koll på bensinregler

Undersök bensinreglerna för bilarna du väljer mellan. En hämta fulltankad/lämna fulltankad-policy betyder att du endast betalar för den bensin du använder och inte en krona mer. Många uthyrare kör dock hämta fulltankad/lämna tom där kunden betalar innan för bensin man kanske inte använder. En dyrare uthyrare med full/full policy kan i slutändan bli billigare än en billig bil där du betalar för bensin du inte använder.

5. Sociala medier

Sociala medier är ett bra sätt att hitta erbjudanden och nyheter från biluthyrningsfirmor.

6. Nyhetsbrev

Få de bästa erbjudanden direkt i din inkorg. Betänk dock att 25% rabatt från en biluthyrare kan vara dyrare än en icke rabatterad kostnad hos en annan uthyrare.

7. Villkor och tillstånd

Var noga med att läsa igenom villkoren för din uthyrning eftersom en försenad tillbakalämning eller att lämna bilen utan full tank kan leda till extra kostnader i efterhand. Om du är osäker, så fråga innan du hyr bilen.

8. Tillägg

Jämför priset för eventuella tillägg eftersom dessa kan variera i pris. Håll också ögonen öppna för gratistillägg som fler förare och GPS vid speciella kampanjer.

9. Boka tidigt

Vanligtvis stiger priset ju längre du väntar eftersom antalet tillgängliga bilar minskar. För att vara säker på vilket pris du får rekommenderar vi att du bokar i förtid. Du kan ha tur om du väntar till sista minuten, men det är mer troligt att du kommer att betala överpris om du inte planerar i tid.

10. Mängdrabatt

Om du reser i en större grupp ska du inte vara rädd för att fråga om grupprabatt. Beroende på antalet bilar ni behöver, för en utflykt eller flera, finns det ingen anledning att inte fråga efter rabatter. Var aldrig rädd för att fråga efter den bästa dealen.

Källa: hyrbilguiden.se