Focaccia till helgen

150619_focaccia_hus30_UH0_3684

 

150619_focaccia_hus30_UH0_3685

 

150619_focaccia_hus30_UH0_3687

 

150619_focaccia_hus30_UH0_3689

Finns det något godare bröd än nybakade Focaccia till grillmiddagen, eller soppan? Jag älskar detta bröd och eftersom det är så enkelt att göra så lyckas jag varje gång *skryter glatt* :-)). Nu på lördag ska vi på mysig kräftskiva och jag har blivit ombedd att ta med en laddning bröd, vilket jag gärna gör!!

—————————–

Torsdag kväll.. idag började jag dagen på Kistamässan på utbildning i hur man arrangerar och anordnar en mässmonter. I höst ska vi stå på en mässa i Informationssäkerhet så det gäller att vara förberedd. Vår marknadschef är ansvarig och jag är mer en side-kick och jag gissar att jag får hjälpa till att vara den osynliga hustomten runt montern som ser till att det är snyggt och fräscht under tiden :-). Jag kommer inte vara synlig, prata eller något sånt, det har jag absolut ingen kunskap för!

På vägen hem från Stockholm blev jag stoppad av polisen TVÅ gånger inom radien av 6.5 mil. Båda gångerna var det nykterhetskontroll men vid första stoppet så såg poliskvinnan mina blåslagna ögon bakom solbrillorna så hon frågade lite manande så “Hur ser du ut runt dina ögon?” och jag visade och intygade att jag var opererad och att hon kunde få ringa Proforma om hon ville veta med säkerhet. Hon sa bara att allt var OK och så fick jag åka vidare. Lite otäckt är det alltid att bli stoppad men all credit till poliserna som är ordentligt uppmärkssamma!

Eftermiddagen gick åt till att se efter hantverkare och ett budgetmöte med chefen och nu när jag kom hem så är huset nystädat och jag ska slänga av mig behån, på med mysisar och hoppa ner i soffhörnet och glo på mat-Tina som hälsar på en ny säsong på TV.

Recept Focaccia

25 g jäst
3 dl ljummet vatten
0,5 dl olivolja med god smak
2 msk honung från apelsinblommor
1 msk flingsalt med citronsmak
7 dl vetemjöl special
15 körsbärstomater
15 gröna oliver utan kärna
20-30 kuber av fetaost
1 msk torkad rosmarin

Gör så här

  • Vispa ut jästen med vatten, olivolja, honung och flingsalt i en bunke.
  • Tillsätt lite vetemjöl i taget och arbeta samman till en deg och knåda den i cirka 5 minuter.
  • Jäs degen till dubbel storlek i en bunke täckt med bakduk, i cirka 35 minuter.
  • Sätt ugnen på 220 grader, varmluft.
  • Häll ut degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar, knåda den lite och lägg på två oljade plåtar med lite flingsalt i botten.
  • Platta ut degarna tills de är cirka 1-2 cm tjocka och låt jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter.
  • Sätt fingrarna i degen så att det formas en massa hål, tryck ner delade körsbärstomater och gröna oliver, ringla över rikligt med olivolja, strö över torkad rosmarin och strö över flingsalt.
  • Baka brödet i mitten av ugnen tills det är gyllene, cirka 10 minuter.

Servera gärna varma med te till.
NJUT!