En vedervärdig tur till Phi Phi

På min födelsedag hade vi planerat in en heldagstur med båt till Phi Phi Island och för att snorkla. Vi såg verkligen fram emot denna dag, men ack vad vi skulle bli besvikna :(. Häng med så ska jag berätta!

Vi blev upphämtade med taxi strax efter 8-snåret på morgonen och fick åka nästan en timme till piren där båten skulle åka ifrån. Vi hade blivit lovade att åka direkt från piren och det skulle vara max 12 personer på båten och eftersom vi var 9 personer i vår familj så såg vi fram emot en resa där det kanske var ett par med eller tre kompisar eller liknande.

Döm om vår förvåning när vi kommer fram till piren, får någon halvotäck frukost som stått i solen lite för länge och vi väntar och väntar och väntar.. på vad förstår vi efter en stund att det är fler som ska med båten än vad vi blivit lovade. Vi fick sedan en lång överläggning av vad vi ska göra under dagen och ingenting stämmer överens med det vi bokat.

Efter ytterligare en timme, varav 45 minuter försenade, går vi mot båten och det är minst 20 båtar på rad och små fållor som alla turister ska gå i, man ska bli fotad för försäkringar, och det är stressigt och guiden skriker på oss att följa henne. På båten får vi knappt plats, vi får trängas så att väldigt många får problem med både knän och ryggar för att alla ska få plats att sitta. Vi räknar till över 30 personer på båten.

Vi åker iväg till vårt första stopp som var väldigt lång tid. När vi går i land får vi veta att guiden ger oss “a total of 30 minutes” för att bada.. innan alla kommit av båten så har det gått så länge att det nästan är dags att åka igen. Vi kastar oss i vattnet för att svalka oss men känner bara en stress i kroppen.

Vi har då varit på Phi Phi Don får vi veta, och ska nu vidare till Phi Phi Ley, alltså den stora kända ön som ska vara så vacker att gå runt på med massor av små mysiga butiker och restauranger. När vi kommer fram så får vi veta att här ska vi äta lunch i en stor öppen “skolmatsal” med ruskigt otäck mat som serveras i kantiner och det är mängder av människor som trängs för att få den mat som serverats senast och är mest fräsch. Jag känner att jag bara mår illa och börjar tappa både humör och energi. Här ska vi stanna totalt 50 minuter som ska inkludera att äta lunch, uppleva ön och snorkla. Ja, ni förstår ju själva.

Efter att ha lämnat ön så ska vi snorkla i en lagun. I lagunen ligger en trettiotal båtar, både större och mindre och dom alla är igång så det luktar bensin och vattnet är 100% grumligt av all sand som virvlas upp av propellrar. Att försöka se om det finns något att se under ytan är totalt bortkastat. Den film som är filmad med min GoPro är inte ens värd att försöka använda för det är bara grumligt. På vår båt finns EN sup-padelbräda och EN kanot som går att använda.. vi är alltså över 30 personer på båten och vi ska stanna här i hela 30 minuter. Tror ni att man hann ens tänka tanken att vare sig låna en sån eller hinna snorkla?

Nästa stopp är på Maya Bay och här kände vi nog alla att vi totalt tappade allt vad humör heter. Vi ska kliva i land på en flytbrygga och vågorna går ganska höga så det är INTE lätt att kliva av på den väldigt vingliga bryggan. Vi lyckas ta oss av båten och kliva i land längs en trappa upp mellan bergsklipporna. När vi kommer upp för trappan så ser vi att det är två “fållor”, en som går framåt och en i motsatt riktning. Det är fullt med människor som går åt båda håll och det finns inget annat alternativ än att följa strömmen.

Vi fick gå runt på Maya Bay i ungefär en halvtimme, sen skrek vår guide på oss igen och vi fick lov att falla in i kön igen för att gå tillbaka till båten. Väl ner på den vingliga flytbryggan så gungade vår båt högt och vi fick mer eller mindre kasta oss på båten med såklart en högt skrikande guide som var mäkta stressad och skrek “hurry hurry” hela tiden. Vår båt var tvungen att komma iväg snabbt för att nya båtar skulle lägga till. Det här var fruktansvärt.

Vårt sista stopp innan vi åkte tillbaka till fastlandet var ett stopp på Koh Khai, en mycket mysig ö som jag gärna hade stannat längre på. Här skulle vi stanna i 30 minuter och alla var tvungna att följa guiden till en plats där vi skulle bli serverade färsk frukt. När en av de andra deltagarna på båten ifrågasatte detta starkt och sa att vi inte fått njuta på hela dagen så blev vår guide väldigt arg och skrek högt att eftersom vi var så otacksamma så skulle vi stanna i en timme.

Frukten struntade vi i och ägnade tiden åt att bada istället.

Det här var nog den värsta guidade turen vi alla varit med om och även om vi var tillsammans och fick uppleva vackra öar så kände vi att vi blev snuvade på både pengar och upplevelserna.

Jag skulle vilja varna alla som planerar att åka ut på öarna med en guidad speedboat-tur. Gör det inte!!! Hyr istället en långsvansbåt med egen “chaufför”, då får ni själva välja exakt var ni vill åka, när ni vill åka ut och hem, hur länge ni vill stanna etc.. det är värt varenda krona!!