En thailändsk paviljong mitt i Jämtland

Det andra stoppet på vår semestertripp blev vid den thailändska paviljongen i Utanede. Där stannade vi för natten och tittade på den häftiga byggnaden, som uppförts som en gåva av kung Chulalongkorn, mitt i den jämtländska skogen.

Kung Chulalongkorn (Rama V) besökte Sverige 1897 efter att ha mottagit en inbjudan från kung Oscar II att besöka allmänna konst- och industriutställningeni Stockholm. Kung Oscar II ville även visa den thailändske kungen andra delar av Sverige och två förslag lades fram. Det ena förslaget var att resa till Norrland och det andra var att resa söderut och till Norge. Kung Chulalongkorn valde Norrlandsresan bland annat då timmer på denna tid var Siams största exportprodukt. Först tog man sig upp till Härnösand. Därifrån åkte man båt längs Ångermanälven till Sollefteå. I Sollefteå bytte man färdmedel och tog tåget till Bispgården där man intog en måltid. Efter Bispgården tog man åter båt längs Indalsälven till Sundsvall.

Till minne av besöket döptes senare en väg i området till Kung Chulalongkorns väg.
Det dröjde ända till 1992 innan thailändare “upptäckte” vägen. Det var en grupp thailändska dansare på besök i kommunen som fick höra vägens namn. De blev förtjusta över att kung Chulalongkorn en gång varit där och när de kom tillbaka till Thailand berättade de om vägen.

En förening till Chulalongkorns minne bildades 1993 och man bestämde man sig att starta en insamling för att bygga en paviljong. Året efter, 1994, bildades på Ragunda kommuns initiativ en kommitté för att främja arbetet. Efter fem år (1997) påbörjades bygget.

Platsen man hade valt för bygget visade sig vara besvärlig, då det var blålera 20 meter ner i marken. Dock hade thailändska munkar redan välsignat platsen varför den inte gick att byta. Man var därför tvungen att påla 30 meter ner i marken för att kunna bygga paviljongen. 1999 stod byggnaden färdig och Ragunda kommun fick paviljongen i gåva av Thailands vice premiärminister.

Källa: Wikipedia

Ska du åka hit för att titta på paviljongen så finns även ett litet thailändskt café och guidade visningar. Vägen hit känns lite som ute i ingenstans så bli inte skraj om vägbeskrivningen känns helt off, för det ligger lite avlägset till :-)