En första dag i Amsterdam
Detta inlägg är ett samarbete mellan Hus nr. 30 och Polyresor i Enköping

Polyresor i Enköping har hjälpt oss att fixa riktigt bra flygbiljetter med bra flygtider. Vi flög från Arlanda 9.35 på torsdagen och flyger hem 15.45 på söndagen. Detta gör att vi får maximalt med tid på vår weekend och hinner göra saker alla dagarna förutom att bara resa. Stort TACK till Kimmo på Polyresor för att du fixade så bra för oss :-).

Hos Polyresor kan du få hjälp att boka både flyg, hotell eller egentligen vad du vill för resa. De fixar och trixar och det blir inte en krona dyrare än om du bokar själv via webben. Perfekt!!

När vi kom fram till Schipol Airport (Amsterdams officiella flygplats) så var den gigantiskt stor!! Himmel, vilka avstånd mellan allt, och det var inte världens enklaste uppdrag att hitta ut för att hitta vårt tåg till centrum. Något vi inte räknade med var att när vi kom ner så firades Hollands koningsdag, alltså deras nationaldag så hela innerstaden var avstängd och ingen taxi kunde komma fram till centrala delarna av staden, så vi fick gå med våra väskor genom centrum, ca 3 km, till hotellet bland de ca 1,5 miljoner människor som beräknas vara på gatorna i innerstaden den här dagen. Pust :-). Tack och lov för Google maps i mobilen, vad gjorde jag utan den!!

På bilderna ovan ser ni en del av alla människor som rörde sig på gatorna och i båtar på kanalerna. Jag har ALDRIG sett så mycket människor, och något som slog både mig och mamma var några saker:

  • Vi såg inga människor som var osams, bråkiga eller stökiga
  • Det fanns max 10 bajamajor på dessa gator och inte en enda människa stod i kö till dem
  • Alla människor verkade bara gå utan mål, skrattandes och ofta med en Heineken i handen

Eftersom Hollands nationalfärg är orange så försökte mamma smälta in i folkmängden med hjälp av en gatuförsäljare :-). Lite lik Claire Wikholm, eller vad säger ni? Fniss!!

Detta lilla bakverk stod och stektes i varje gathörn men vi hann aldrig prova. Det är små pannkakor som är lite större än en femkrona. Ungefär 10 stycken lades sen i en liten pappersskål med en stor klick smör och sedan pudrades florsocker ovanpå allt. Lät galet smaskigt!!

På kvällen innan vi gick in till hotellet igen så såg det ut som ovan på kanalerna. Båtarna trängdes och folk hoppade från båt till båt, tjoandes och dansandes och med superhög musik. Helt overkligt läckert och så häftigt att ha fått uppleva!! 

Vår första dag i Amsterdam är över och vi hann äta en hamburgare på en liten riktig sylta där man hade röda gångmattor som dukar på borden, vi hann upptäcka att coffee shop inte betyder café utan ett café där man kan köpa lättare droger och röka på med hasch eller cannabis. Ha ha, det skulle vara Sverige det!! Vi provade även på Holländsk glass, och min kula med citronsorbet smakade ganska identiskt som hemma. Fräscht men inget wow! Vi upplevde också att privatpersoner stod längs gatorna med små campingbord där de blandade egna drinkar och hederliga groggar som vem som helst sedan kunde köpa. Osvenskt. När vi satt och åt middag på den lilla syltan så stod ett gäng utanför och sålde saker på loppis och samtidigt sålde de sangria. Jag tror att det mesta av sangrian hamnade i dem själva, för det blev mer och mer fart på försäljningen ju längre timmarna gick :-).

På väg hem skulle vi köpa lite att dricka och något snacks och hittade efter mycket om och men ett supermarket som var mindre än mitt vardagsrum med en väldigt märklig service. Jag kom till kassan och frågade om dom hade en Pepsi Max och kassören svarade att all dricka fanns i kylen vid ytterdörren. OK säger jag. Då föser han undan mig, ställer mina andra varor åt sidan och tar nästa kund. Jag fick sedan gå och leta upp en läsk (fast någon Pepsi såldes inte ens) och ställa mig i kö igen. Hm… hemma i Sverige hade förmodligen kassören sagt att “nej, vi säljer inte Pepsi här, men jag kan hämta en Cola till dig om du vill?”. Inget jag störde mig på, det är bara intressant att se skillnaderna.

I nästa inlägg ska ni få följa med ut på landet till Keukenhof Gardens. Men glöm inte att läsa ( och kommentera gärna ) i mammas blogg också! HÄR har hon skrivit om vår första dag.

Detta inlägg är ett samarbete mellan Hus nr. 30 och Polyresor i Enköping.