En dag i Fjärdhundraland – min hembygd

I går var det en fullspäckad dag i Fjärdhundraland, med flertalet trädgårdar som var öppna för allmänheten, caféer och handelsträdgårdar höll öppet med olika jippon. Jag var ensam hemma och pappa jobbade så mamma och jag spände på oss cykelhjälmarna, packade kameran och susade iväg över åkrarna på äventyr. Dagen avslutades sen med kortspel, så vill du följa med på min dag.. häng med på en riktig bildkavalkad vetja :-)

Vi cyklade först till Forsby kvarn och hälsade på Ibba och Staffan i deras mysiga café. Det var galet lång kö och fullt överallt men det sög i fikatarmen så vi stannade ändå :-)

Eftersom det var fullt överallt i hela trädgården så frågade vi ett par om vi fick dela bort med dem och det visade sig bli ett långt samtal. De kom från Täby men hade rötter i samma by som min mamma är uppväxt, och de kom fram till att mannen och min mamma var släkt en bit tillbaka i historien. Det var riktigt kul faktiskt!

Vi åt deras prisbelönta citronbulle som är riktigt smarrig. Mamma fick sin kopp kaffe så hon överlevde några timmar till, själv fick jag lyxigt nog Trocadero i ett vinglas då de andra glasen var smutsiga. Inte mig emot, det känns lite extra gott då. Te tänkte jag ta men det var för varmt för det kände jag.

2014 vann citronbullen guld i mathantverks-SM med motiveringen ”Bullen var fantastiskt vacker och smaken levde upp till samma nivå.”.

Forsby kvarn har även blivit omnämnt i White guide som årets “värt en resa” 2019-2020. Det är ju inte helt tråkigt att få en sån utmärkelse :-)

De har precis börjat restaurera den gamla ladan som ligger på gården så det ska bli spännande att se vad de tänkt ha där inne för något framöver.

Efter att ha fyllt på med lite energi så cyklade vi hemåt och fortsatte förbi och mot Mälby gårdsbutik där Per huserar och säljer blommor, grönsaker och lite annat. Han stora stolthet är havet med grönkål som han gärna poserade med. Jag har lovat att jag ska lära mig att äta grönkål, hur nu det ska gå vet jag inte för det är INTE gott.. men jag har lovat att ge det en chans.

Mamma köpte en knippe, men jag såg nog att hon satte det i en vas så jag gissar att inte hon heller kommer att äta den :-)).

I trädgården har han mängder av vackra blommor och om du följer med till slutet av inlägget så får du se den söta buketten som jag fick med hem.

Gula squasch blandades med mängder av olika grönsaker och jag kan varmt rekommendera Pers morötter, lök, potatis och rödbetor. Man kan handla helt själv och swisha i den lilla boden så det är perfekt!

Vi köpte med en bukett blommor och cyklade vidare till Frösthults kyrka och satte blommor på min mormor och morfars grav innan vi cyklade till nästa anhalt på kartan.

Vår sista anhalt blev hos Annika och Börje i Dunderbo där vi köpte med oss jättefina servettringar som ni får se i ett annat inlägg, körsbärsmarmelad, hemmagjord bostongurka (Annika kallar den hackegurka), chutney och handstöpta ljus. På vintern kan man komma i grupp och stöpa ljus hos Annika. Mamma har gjort det flera gånger och även jobbat lite hos Annika ibland, men jag har gett mig sjutton på att i år ska vi boka in oss på att göra egna ljus tillsammans!

När vi kom hem så langade vi fram hamburgare, korvar, bröd, potatissallad, egenodlade grönsaker, chutney, hackegurka, ost och så kom resten av familjen (bara Nathalie som saknas pga att hon är hos sin pappas familj på Gotland ett par veckor) och så hade vi en toppenkväll.

Här är den fina buketten som följde med hem från Mälby. Vår stora kanna sväljer en hel del så jag fick fylla upp lite i botten, annars hade buketten drunknat :-))

Den här lilla buskorven charmar oss alla till högsta möjliga nivå. Han är så otroligt go och har en personlighet jag inte upplevt hos många andra. Han skulle absolut inte sitta med oss andra och äta utan skulle sitta “på kanten” där han sett att vi brukar sitta och fika ibland :-). Han kom in sen efter en stund med sin tallrik och knölade ner sig runt bordet.

På kvällen tändes det ljus och kortlekarna kom fram. William var supertrött och precis när vi spelat klart så tyckte han att det var dags att åka för då sa han själv att “nu ska jag åka hem och sova” :-). Medan vi spelade fick han titta på tecknad film och gosa ner sig i soffan i uterummet.

Alltså vårt uterum.. det måste jag berätta mer om en annan dag. Det känns som att vi inte behöver ha fler rum nästan.. vi ÄLSKAR vårt uterum och det gör många andra också. Mickes mamma och styvpappa är här nästan varje dag och hälsar på nu under semestern och dom slog sig ner där och Mickes styvpappa Hasse sa att här kan jag sitta hela dagen och bara titta ut över åkrarna, det är ett sånt lugn i det här rummet. Vi kan bara hålla med!

By the way… jag vann såklart kortspelet :-).. eller inte faktiskt.. det var Denise som vann spelet. Om ni hängt med ända hit.. KUL, vad superglad jag blir!! Jag hade verkligen en toppensöndag!