Dricka ur drottningens kupor

160708_hus30_fotograf_ulrica_hallen_fujifilm_xt1_xpro2_semester_bubbel_iittala_champagneglas-6507

Godmorgon lördag!

Tidigare har jag läst i diverse bloggar om dessa etiketters vara eller icke vara när det kommer till glas, ljuslyktor eller annat och jag personligen har inte ens tänkt tanken att ta bort dem och alltid haft mina lappar kvar, helt omedvetet egentligen, men har sett att vissa kommenterat och skrivit om att de absolut inte ska sitta kvar.

När jag var på tjejkväll för ett tag sedan så drack vi ur  Iittala-glas och jag kom på detta och vi började diskutera hur det skulle vara. Vi var överens om att etiketterna skulle vara kvar, men för att vara på säkra sidan så tog vi till experthjälp. Lindas bror har jobbat som glasblåsare på stort glasbruk i Småland i över 40 år så han fick ett SMS med frågan.

Ska etiketterna på glasen vara kvar eller inte?

Han gav oss ett mycket övertygande svar att lapparna självklart ska vara kvar. Han jämförde det med att ingen skulle väl klippa bort lapparna på sina Levis-jeans när man kom hem från affären? Då har vi rett ut det :-)

Jag själv har ofta gillat att dricka bubbel ur andra glas än de vi traditionellt kallar champagneglas, men inte riktigt förstått varför. Igår kikade jag in på Iittala outlet i Örsundsbro och hittade då de perfekta champagneglasen. Självklart började jag då diskutera med tjejerna i butiken om detta och fick då veta hur det minsann var med champagneglas, och etiketterna på glasen.

Det sägs att Marie-Antoinettes svenska älskare Axel von Fersen ofta var vid Château de Rambouillet och tyckte att hennes bröst skulle beskriva den perfekta formen att dricka champagne ur. Marie-Antoinette lät därför skapa ett champagneglas så hennes älskare alltid skulle kunna njuta av hennes bröst. Detta ska enligt en myt eller historia vara grunden för ovanstående coupeglas. Helt omöjligt är det ju inte?

Vi kommer nästan ända fram till 50-60-talet innan vi börjar dricka champagne i flûte-glas som vi idag kallar champagneglas, och det finns olika idéer om vilket glas som är det bästa, i form av vilket som håller bubblorna på plats längst, eller håller champagnedoften klarast. Det är en smaksak och föremål för diskussion.

Att dricka ur coupeglas känns lite “Great Gatsby” och tjejerna i Iittala-butiken beskrev det som att man nästan kände sig lite lyxig och ville dra på sig klackskor och vita handskar. Ja, kanske det :-). Hur som helst så fick jag med mig 4 coupeglas hem och semestern invigdes med en rosé-skål och ja, det kändes lite lyxigare och lite godare. Och så är dom ju galet snygga om man nu kan säga så om ett dryckesglas!

Och till sist.. tjejerna intygade att etiketterna på Iittalas produkter självklart ska sitta kvar!

8 juli, 2016

RELATED POSTS

3 Comments

 1. Svara

  home2tiny

  9 juli, 2016

  Hade själv den frågeställningen på bloggen för ett tag sedan, inte för att jag tycker att det finns något rätt eller fel utan jag tyckte bara det var intressant att höra vad andra tycker. Själv tar jag alltid bort etiketterna på glas, porslin osv eftersom jag tycker det stör ögat estetisk. Skulle någon ifrågasätta vad glasen kommer ifrån finns det oftast som på Iittalaglasen en stämpel på själva foten….. men som sagt det där är helt och hållet en smaksak. På kläder, väskor osv tycker jag däremot många gånger märken tillför något eftersom det blir som en liten accessoar på byxan eller väskan…….. Japp det var min lilla uppfattning, men som tur är, är smaken som baken, he, he……. Ha en härlig helg vännen. Kramisar Tina

  • Svara

   Ulrica

   9 juli, 2016

   Vad roligt att få läsa din synpunkt :). Jag har som sagt helt omedvetet aldrig tänkt på mina etiketter men när jag läste om detta för ganska länge sen så började jag tänka på det själv. Jag har egentligen inte heller någon åsikt om de ska vara där eller inte, det är nog precis hur som känner jag, men det är kul att diskutera ibland :). Jag har helt missat ditt inlägg om detta, måste kika in och läsa :).
   KRAM vännen

 2. Svara

  Lena - gott för själen

  9 juli, 2016

  Haha, ja det där kan man diskutera i oändlighet. Jag har precis som du aldrig reflekterat över att man ska ta bort lapparna eller inte. Jag har alltså mina kvar. Vilken tur att man får göra som man vill, hehe :-)

  Jättefina glas du hittat. Har varit lite sugen på såna själv.

  Kram Lena

LEAVE A COMMENT