Att göra egna chokladpraliner till jul

Att göra egna chokladpraliner är något jag velat testa så länge men aldrig gjort. Jag har ju jobbat på Marabou i 8 år så visst har jag varit med och gjort praliner (fniss) men inte helt på egen hand :-).. så när Nathalie bjöd med mig hem till hennes mamma, som gör jättemycket praliner själv, så tackade jag ja direkt!

Vi fick börja med att göra rent varje form extremt noggrant för att chokladen ska bli blank och släppa ifrån formen när de är klara. Sen bestämde vi vilka praliner vi skulle göra, och vilka färger de skulle ha.

Det första man gör är att måla formarna i de färger och mönster man vill att pralinerna ska få. Det var verkligen mycket svårare än jag trodde, och min hjärna gick i spinn direkt och började fundera på hur jag skulle kunna göra.. jag ville göra en vit pralin med gula ränder ovanpå men det gick åt skogen så de formarna gjorde vi om.

När vi alla var överens om vilka färger vi skulle ha så gjorde vi ett par olika former var. Jag målade röd- och guldskimmer i hjärtformarna och sen stänkte jag orange och guld i en form som sedan fylldes med chokladen som fick ge basfärgen.

Temperera choklad är något jag aldrig gjort men det har man ju sett i varenda bakprogram på TV så jag tänkte att hur svårt kan de vara?! SKITSVÅRT kan jag meddela så här i efterhand, så jag överlät det tacksamt till Madde som var en hejare på att inte få chokladen att rinna över kanten på den tunga stenskivan hon använde sig av.

När chokladen var tempererad rätt så fylldes formarna för att göra själva skalet. De fick sen stelna ordentligt medan vi kokade upp de olika fyllningarna. Till slut sattes ett lock av tempererad choklad för att skapa botten på praliner.

Nu har jag lärt mig att temperera choklad är ett måste för att få den glansiga ytan på pralinerna, och så måste formarna var extremt rena också, och sen så smälter inte chokladen lika fort när man håller i en pralin med rätt temperering, så det kan du själv testa om du köper praliner i butik.. om du kan hålla i pralinen länge utan att chokladen smälter.. då har konditorn gjort rätt :-)

När de fått stelna i kylan en stund så var det dags att vända på formarna, hålla andan och hoppas på att alla kom ut som de skulle. Jag tror vi bara misslyckades med typ 4-5 st men resten ramlade ut fint och var glansiga och tjusiga!!

WOW, vad det här var superroligt men åh så kladdigt och svårt. Det blev en hel del diskande och torkande mellan varven och det var choklad precis överallt kändes det som, men det här vill jag absolut göra fler gånger!! Och vilken perfekt grej att ge bort i jul.

Vi delade alla praliner på tre så dessa fick jag med mig hem och kan bjuda på i jul :-)

De vita med lite gula stänk är fyllda med vit choklad och en ganache på kokos, grädde, smör och Malibu-likör. I botten ligger även ett tunt lager med lemoncurd. Helt klart min absolut favorit! De grönskimrande innehåller lingonganache, mörk choklad och en botten av krossad pepparkaka. De bruna med orange- och guldstänk innehåller ren mörk ganache i nästan nougatform, och mörk choklad. De röda hjärtan innehåller vit choklad och en ganache med vitvinsglögg med hjortronsmak. Till sist och störst.. de isblå med silverstänk innehåller en mörk choklad, och en ganache på mörk choklad, och romdränkta russin. Även denna blev en favorit hos mig.

Stort TACK Madde för att du hade tålamod med mig :-). Det här gör jag mer än gärna om igen!!