När Katrin lärde oss laga mat på fjället

Laga mat på fjället med muurikka

 

Laga mat på fjället med muurikka

 

Laga mat på fjället med muurikka

Sista dagen på vår härliga träff med Kvinnliga äventyrare så åkte vi till Fröå gruva, vandrade en kort stund och sen kom vi fram till den fina lilla timmerstugan där vi skulle få lära oss att laga smarrig utemat med Katrin, som jag för övrigt klickade direkt med, som brinner för att laga mat utomhus, oavsett väder, temperatur eller andra förhållanden.

Anna Larsdotter och tre arbetskamrater färdades till en sommardag 1744 till arbetet i Huså. Vid fäbodarna i Fröå stannade de för rast varpå Larsdotter tog med sig några stuffer av kopparmalm. Dessa visade hon för inspektorn Anders Floor. Floor började därefter bryta malm i Fröå och efter något år hade man färdigställt den första anordningen för att kunna nyttja vattendraget till gruvan.
För att hålla kvar arbetare i den hårda fjällmiljön lät gruvbolaget vid Fröå bygga torp åt gruvfamiljerna, som också fick förfoga över 3-4 tunnland jord så att de kunde hålla ko, får och get. Vidare hade de anställda femdagarsvecka, detta för att få tid att sköta de små jordbruken.
Gruvdriften pågick under fyra perioder. Mellan dessa perioder bodde gruvarbetarna kvar i torpen under förhoppning att få fortsätta arbeta i gruvan om gruvan öppnades igen.

Källa: Wikipedia

Laga mat på fjället med muurikka

 

Laga mat på fjället med muurikka

Helgens anordnare, Emelie från Morakniv och Angeliqa från Vandringsbloggen. Tack för en helg jag kommer att minnas länge!

Laga mat på fjället med muurikka

 

Laga mat på fjället med muurikka

 

Laga mat på fjället med muurikka

 

Laga mat på fjället med muurikka

Min SUPERSMARRIGA förrättsmacka.. grillat bröd med brieost, grillade nötter och päronskivor. Hur gott som helst!

Laga mat på fjället med muurikka

 

Laga mat på fjället med muurikka

Att laga mat utomhus är för mig helt förknippat med att grilla korv. När vi var ute på vår husbilstripp så grillade vi en laxsida på halster och lite halloumi, och det var verkligen extra för att vara oss :-). Så att få följa med Katrin ut och lära sig laga mat var något jag verkligen var jätteförväntansfull över.

Kvällen innan vi skulle iväg så fick vi en varsin instruktion på råvaror som vi skulle få plocka med oss ifrån frukostbuffén på hotellet. Det var lite tomater, päron, nötter, frön, brieost, grönsaker och lite annat smått och gott. Vi samlade därefter in oss i bilar och åkte till Fröå gruva där vi fick vandra omkring på egen hand en stund medan Katrin förberedde sig. Över fjällen låg regnmolnen tunga och regnbågen kom och gick under tiden. Vi fick ett par skurar över oss men inget som var störande. Vi vandrade runt och hälsade på får och hästar i hagarna, men sen var det dags att samla ihop sig.

Katrin berättade att vi skulle göra trerättersmiddag och alla fick olika uppdrag. Jag är som sagt ingen duktig kock så jag tog an mig uppdraget att skära päronskivor till förrätten. Sånt passar mig bra :-). Att stå ute när regnet droppar på händerna och äta en varm smörgås är som balsam för själen.

Meny

Förrätt: Grillad smörgås (som var smörad på båda sidorna) med grillad nötblandning, brieost och päronskivor

Huvudrätt: Wokade grönsaker och rökt lax med pepparrot och färskost i tunnbröd

Dessert: Grillad blodgrape och kiwi med smält vit choklad

 

Nu var vi nästan 30 personer som skulle grilla och förbereda så det blev lite smått rörigt men alla var supernöjda, mätta och belåtna och jag inser att ovanstående meny kommer jag att spara och göra tillsammans med mina vandringskompisar för det var omåttligt gott. Sällskapet, stämningen, värmen från elden.. allt bidrog till en toppendag!!

Vill du ha fler tips på matlagning utomhus så måste du följa Katrins blogg!!

21 augusti, 2017

RELATED POSTS

1 Comment

  1. Svara

    Lena - gott för själen

    22 augusti, 2017

    Det var verkligen en bra inspiration, den där workshoppen. Det behöver ju faktiskt inte vara så svårt, bara man tänker till lite innan.

    Kram Lena

LEAVE A COMMENT