Linda föreläser om dahlior

För några dagar sen var jag inbjuden till Blomsterlandet i Enköping på föreläsning om att odla dahlior. Föreläsaren för kvällen var trädgårdsmästare Linda Schilén som både har en egen trädgårdspodd, skriver böcker, medverkar i TV4 Godmorgon och driver en egen gård. Det ville jag absolut inte missa så jag tog med mig en väninna på föreläsningen.

Linda berättade att det fortfarande ligger snö på träden i de allra flesta delar av Sverige och att det inte är det minsta bråttom att börja förodla eller väcka liv i dahliaknölar som legat på vinterförvaring. Om man vill kan man gå och titta till dem och känna så att knölarna är hårda för då finns det liv kvar i dem. Vi fick veta att Linda som bor i samma zon som jag (ZON 3) kan vänta en månad till innan det är tid att dra igång. Det kändes lite tröstande för mig som känner att stressen börjar komma.

Om du vill veta vilken växtzon du tillhör så klicka HÄR så får du veta.

Vi fick också lära oss att när det är dags att gräva ner dahliaknölarna så är det smartare att gräva fyrkantiga hål, för då lurar man rötterna lite till att inte bara bli till ett rotsnurr utan att faktiskt förgrena sig utåt och neråt och på så vis hitta mer vatten och näring men också bli mer stabila i marken. Mycket bra tips som jag inte hade en aning om!! Fyrkantiga hål blir det :-)

Självklart så har ju Linda tagit fram egna dahliasorter i samarbete med Nelson garden, så jag köpte med mig några av hennes sorter, bland annat hennes egna favorit Cornel Bronze. De ligger nu svalt i väntan på att få bli nedstoppade i jorden.

Jag hade turen att få ta hem några sopkorgar från jobbet som var på väg ut till en container pga platsbrist, så de blir perfekt att förodla i. Då får dahliorna gott om plats och hinner växa till sig ordentligt innan de ska planteras ut i de nya odlingsbäddarna som jag ska anlägga så fort marken tillåter :-). Åh vad jag längtar till våren och dra igång odlingarna!!