Fikat bland fäbodarna vid Café Nyfiket

Jag fortsätter att njuta av en semestervecka till, och fick frågan av mina föräldrar om jag ville hänga med på en kort tur med husbilen och jag lade mer än gärna undan målarpenslarna för ett par dagar :-).

Vi landade i Rättvik där min mamma först gjorde ett besök på Nittsjö keramik för att köpa några fler krukor som hon redan har. När vi kom dit var besvikelsen stor då lagren i princip var slutsålda och det gapade tomt på nästan varje hylla, om man inte räknar de röda små tomtarna som det fanns gott om. Kassörskan var dessutom fruktansvärt otrevlig, men nåja, mamma fick sina krukor i alla fall så det blev ett kort besök.

På väg mot nya äventyr var det dags för lite lättare lunch och fika och vi hamnade på Café Nyfiket strax utanför Rättvik. Det var verkligen ett mysigt ställe så det blev riktigt lyckat.

Man bör gilla gamla fäbodar och historia om man ska gilla ett sånt här ställe, och det gör jag och även mina föräldrar. Det fanns mycket historia och cafédelen var enkel men riktigt härlig.

Så himla mysig tjej som jobbade i caféet – hon visste verkligen vad service var!! Högt betyg :-)

Jag blev serverad en tuttul (ett lokalt bakat tunnbröd) med färskost och gräslök inuti och sen blandad sallad till. Till dessert fick jag en stor kanelbulle och en kopp te. Man fick själv välja vilken kopp man ville ha och det fanns inte en enda som var lik den andra så det var inte lätt att välja, men jag valde till slut en 50-talskopp i brunt och grönt, som jag tyvärr missade att plåta för den var riktigt häftig!

I fäbodarna fanns det mycket att se och läsa om, både hur det var att leva och jobba förr i tiden och hur de gjorde när det vankades fest. Fäboden på bilderna ovan visar ett festhus som man gick ihop och byggde om det fanns möjlighet till. Jättefint!

Jag rekommenderar verkligen ett besök där om du är på väg längst väg 70 norrut.

Nu har jag vaknat på en ny plats, vid Siljans strand utanför Nusnäs och strax väntar ett besök på Nusnäs dalahästtillverkning vilket ska bli intressant att se. Jag passar på att önska dig en riktigt fin och mysig tisdag, oavsett vad du gör eller var du befinner dig 💖