Ett besök i den märkliga trädgården på Hildasholm i Leksand

Ett utflyktsmål i Leksand är det lite annorlunda slottet Hildasholm.

I maj 1907 gifte sig läkaren och författaren Axel Munthe med Hilda Pennington Mellor i London.

Bröllopsresan gick till Sverige och Siljansbygden. Dalarna hade vunnit smålänningen Munthes kärlek redan på 1870-talet då han fotvandrat här efter sin studentexamen. Nu ville han att även den nyblivna hustrun skulle få uppleva hans favoritlandskap i hemlandet. Också hon blev fascinerad av trakten och förälskade sig i den – så mycket att hon önskade sig ett sommarhem här. Axel såg då till att bygga slottet som en bröllopsgåva till sin fru.

Källa: hildasholm.org

Bakom slottet fanns en mängd olika kreationer, som detta gigantiska fågelbo. Jag skulle inte vilja möta den fågel som behöver ett sånt stort bo.. typ 10 meter långt och 5 meter brett :-)

Olika utställningar fanns i trädgården också, med kreationer av olika slag. Jag gillar lejonet som ser ut att ha störtdykt ner i gräsmattan, eller de något “fula” ansikten som fanns på många ställen.

Trädgården var väldigt speciell med raviner, små gömda gångar, olika typer av trädgårdar som var upphöjda och nedsänkta, så om man gillar lite spännande trädgårdar så var det verkligen värt ett besök. Vi valde att inte gå en guidad tur inne i slottet utan gick bara runt i trädgården och tog en fika i caféet innan vi rullade vidare mot nya mål.

Nu ska vi njuta av en skön lördag här hemma.. eller rättare sagt, jag ska måla lite först och sen ska jag fota bröllop på eftermiddagen så håll tummarna för att regnet håller sig kvar uppe bland molnen.