Besök ishotellet i Jukkasjärvi

Att kliva rakt in i mängder av is är rena drömmen, helt galet läckert, iskallt och som en fantasivärld. Välkommen in bakom de stora glasdörrarna på Icehotel i Jukkasjärvi!

De rigoröst stora is- och snöfigurerna är helt perfekta i sina formationer och när vi var på plats var det i princip tomt i alla rum så vi kunde gå runt och titta överallt, helt ostörda.

Icehotel’s historia

Så här skriver de själva om sin historia:
På 1980-talet drev entreprenören Yngve Bergqvist äventyrsturism i den lilla norrbottniska byn Jukkasjärvi. Under somrarna lockades besökare med forsränning, kanoting och fisketurer. Det var svårt att övertala dem att komma tillbaka på vintern. ”Svaret jag ofta fick var ’men det är så mörkt och kallt här uppe, vi kommer hellre till sommaren när det är varmt och man kan se midnattssolen’”, minns Bergqvist.

Efter en inspirationsresa till kalla platser runtom i världen föddes idén att använda Torne älv för att skapa upplevelser även på vintern. Tillbaka i Jukkasjärvi samlade Bergqvist lokala partners och bjöd in till ett isseminarium som skapade mycket intresse. De följande vintrarna byggde man ett galleri av snö och is, där man ställde ut konsten.

De första övernattande gästerna var något av en slump. Bergqvist berättar: ”Alla varma rum var bokade, så jag föreslog att de kunde sova i Artic Hall, som vi kallade det på den tiden. De tackade ja och vi utrustade dem med varma sovsäckar och gav dem instruktioner om hur man sover i kyla. Personalen var lite oroliga över hur det skulle gå, om gästerna skulle vara nöjda. Morgonen därpå träffade vi dem efter frukost och morgonbastu, och de var helt fascinerade av upplevelsen.

Det var början av ICEHOTEL.

Jag skulle gärna åka tillbaka och spendera mer tid där, även krypa ner under de tjocka plädarna med de gigantiska väktarna som isens beskyddare.