Äntligen på Gotland och så härliga raukar

Äntligen på Gotland 💖. Vi började vår Gotlandstripp med att träffa Nathalies föräldrar och äta middag där, supertrevligt. Vi sov på deras garageuppfart och på morgonen efter så mötte Micke och jag upp mina föräldrar som kom med båten på lördagmorgonen.

Vi åkte raka vägen upp till Fårö och stannade vid raukarna vid Digerhuvud. Där tog vi promenad på stenarna. Det var ganska varmt men jäkligt blåsigt.

Jag klättrar på stenblocken medan pappa fotar.. riktigt smickrande vinkel 🤣

Så här skriver Guteinfo om Helgumannens fiskeläge:

Från Langhammars slingrar sig en liten väg från strandvallen söderut till naturreservatet Bjärge där Gotlands största raukområde återfinns. I norra änden ligger Helgumannen i skydd av strandvallen, fordom ett mycket stort fiskeläge.

Stämningen av fiskeläge finns ännu kvar. De gamla “toskabatarna” ligger uppdragna på stranden tillsammans med träbåtar av modernt snitt, rester av länningarna skymtar i vattnet och 15 fiskebodar ligger tätt samman, byggda i trä med bräder eller spåntak i staplad sten.

Några av bodarna ter sig ålderdomliga med höga, branta brädtak som går nästan ända ner till marken. Stenväggarna är bara några skift höga. Fönster saknas och ingången är på gaveln. Här tycks byggnadssättet levt kvar sedan förhistorisk tid. Fiskeläget hade egen brunn med källvatten från berget. Brunnen finns ännu kvar och rymmer gott vatten.

Berättelserna om Helgumannen är många och flera av de personer som fiskade här har blivit legendariska, tex “BåtaBol”, en kvinna som livnärde sig på fiske vid mitten av 1800-talet och som lär ha seglat ända till Visby för att sälja sin fisk.

Källa: Guteinfo

Vi häktade av cyklarna och tog en tur bort till Helgumannens fiskeläge och tittade på de gamla fiskebodarna. På stenstranden satt två tjejer och målade akvareller och gissa om det kliade i fingrarna.. när jag kommer hem ska jag ta fram mina färger och penslar igen och kanske måla av något motiv från Gotland.

På kvällen stannade vi vid Digerhuvud igen och här sov vi gott, vaggandes av vinden som röjde friskt i husbilarna. Det var fler husbilar där så vi hade gott sällskap, jättekul att träffa en familj som var på sin första tripp med husbil och såklart hade dom en Adria Matrix, precis som vi 🥰.

Vi fick en magisk solnedgång direkt utanför husbilen, det här är semester på riktigt..