Vi tänder ett ljus i advent

161127_hus30_fotograf_ulrica_hallen_fujifilm_advent_adventsljusstake_georgjensen_svenskttenn-4538

Godmorgon vackra 1:a advent

Jag älskar advent och för mig för den med sig ett skönt skimmer av förtrollande magi. Att få tända ljus, vakna upp och se de mjukt lysande adventsljusstakarna i fönstren, alla adventsgranar med små ljus.. ja, det känns som att kliva in i en liten sagovärld och få fly den vardagliga verkligheten för en stund.

Advent inleds fjärde söndagen före jul och varar till och med julafton. De fyra söndagarna fram till jul benämns vardagligt första, andra, tredje och fjärde advent, eller mer korrekt första, andra, tredje och fjärde söndagen i advent. När juldagen infaller på en söndag, blir adventstiden lång jämfört med om juldagen infaller en måndag. Tiden fram till julafton räknas ned på olika sätt beroende på tradition. På norra halvklotet är det årets mörkaste tid och många hem rymmer under den här tiden en adventsljusstake med fyra, vanligtvis levande ljus, där ett ljus tänds för varje söndag i advent som passerats.

 

När vi vaknade i morse så såg jag dessutom att det snöat lite lätt under natten så det är lite lite vitt på marken och då känns det ännu mer som advent och jul.

Jag hoppas att alla mina fina läsare får en förtrollande första adventssöndag. Hur firar du, berätta gärna :-).

Spara