Tips för att vara turist i din hemstad

Att åka på äventyr eller ut och resa måste inte alltid betyda att åka till ett annat land eller till en annan ort. Varför inte ägna en helg till att vara turist i din hemstad? Jag kan nästan garantera att du kommer hitta något du inte visste om din stad eller se nya platser som du inte visste fanns.

Besök kommunens websida
Alla Sveriges kommuner och/eller län har en websida idag. Där kan du hitta information om sevärdheter, utflyktsmål, restauranger, boende och mycket annat!

Besök din lokala turistbyrå
Om det finns en turistbyrå i din stad så gör ett besök där. Personerna som arbetar där vet garanterat jättemycket om din stad och kan ge dig tips på sevärdheter, platser att äta på eller besöka. I många fall finns det även en broschyr eller karta över din stad och trakterna runtomkring som du kan få. Du kan också få hjälp att planera din dag.

Leta upp en fotoutmaning
Tycker du om att fotografera? På webben kan du ofta hitta fotoutmaningar att göra i en stad och det fungerar ofta i de flesta städer eller samhällen. Du kan söka på “Fotoutmaning i städer” eller “Photo scavenger hunt in cities” för förslag. Försök att använda lite olika vinklar och utmana dig själv. Om du tycker att det är svårt att hitta så får du här fem tips på vad du ska leta upp och fotografera i just din stad:
– En kyrka
– En bild från busstation eller tågstation
– Torg eller centrum
– Ett vackert hus
– En staty eller annan utmärkande sak

Ta en guidad tur
I många städer kan man delta i en guidad tur. I några städer finns även små tåg som du kan åka runt med. Tex i min stad, Enköping, kan du åka en guidad tur runt bland alla våra vackra parker med det lilla blå tåget. Såna turer är intressanta och jag lovar att du kommer att lära dig något nytt på turen.

Gå ut och ät eller fika
Prova att gå på en restaurang eller café som du aldrig besökt tidigare. Kanske finns det något litet lokalt hemma-café som du tänkt att du inte vill åka till för att det känns som att du åker hem till någon. Blås bort den tanken och åk dit. Vem vet, du kanske stannar längre än du tänkt och lär känna nya människor?

Gå på museum
Många städer, även små städer, har ett museum av något slag. Titta om det är öppet och åk dit. Du är en del av historien som finns på museet och det är värt ett besök.

Sova över i hemstaden
Skulle det kännas konstigt att bo på hotell eller bed and breakfast i din egen stad? Varför då? Utmana dig själv att bo på ett boende som du inte har besökt, eller på stadens hotell. Titta om de har något specialerbjudande och stanna en natt. Passa på att utnyttja spa och relax om sådan finns och njut sedan av en skön frukost dagen efter.

Om du gör detta så låt mig gärna veta vilken stad du turistat i och om du har något jättebra tips. Skriver du en kommentar så får många andra läsare också samma fina tips och vi kan tillsammans göra Sverige till ett härligt land att vara turist i.