När trenden får en historia

150923_hus30_ljusstake_liljan_DSCF1585

Det är nog inte alltför många inredningsbloggare eller inredningsinstagrammare som inte har sett, drömt om eller äger ett par av Skultuna Mässings omåttligt populära ljusstake Liljan. De är så himla vackra!

Något som slår mig är att ofta när jag ser dem i bloggar och på Instagram så sitter det sällan ljus i dem, utan de används mest som en inredningsdetalj och inte en ljusstake. Stämmer det enligt er eller är det bara jag som ramlat över just de bilderna?

Men tillbaka till ljusstaken som är formgiven av Ivar Ålenius Björk och dessa formgavs ursprungligen till företaget Ystad-Metall och det är först nu som Skultuna mässing, tillsammans med Ivars släktingars godkännande, övertagit och återupptagit produktionen av ljusstaken.

Och som rubriken säger så är det ju lite extra vackert när trenden får en histora, och just ljusstakarna på bilden ovan har en för mig väldigt vacker historia, för just dessa två ljusstakar är skapade från en av de allra första serierna som släpptes hos Ystad-Metall och de gavs till mina morföräldrar i bröllopspresent för väldigt väldigt många år sedan. Dessa har sedan stått på en hylla hos mina föräldrar och mer eller mindre glömts bort, ända till den dag nu i början på hösten när jag visade dem på bild för min mamma och sa att de är så himla vackra.

Men, sa mamma då, såna har ju vi efter mormor och morfar, dom kan du ta hem om du vill. OM JAG VILLE :-)

Dessa ska jag nu försiktigt putsa upp mässingen på så de blir blanka och fina, och sedan ska de vårdas ömt och jag tycker de blir ännu vackrare när jag kan minnas min älskade mormor och morfar varje gång jag tänder ljusen i dem.

Kärleken till en inredningsdetalj fick en verklig mening.

23 september, 2015
25 september, 2015

RELATED POSTS

6 Comments

 1. Svara

  Ekenäsliv

  24 september, 2015

  Å vilken fin historia sen då <3
  Hoppas du känner dig piggare idag!
  Kram Anna

 2. Svara

  AngelicasVärld

  24 september, 2015

  Förstår att du blev lycklig – dom är så fina!!

 3. Svara

  Lena - gott för själen

  24 september, 2015

  Jamen hur coolt va’ inte det då?! Att ha fått originalet liksom! Jisses vad lycklig jag skulle bli. Nu när du säger det, så har jag nog också mest sett de där utan ljus. Lustigt!

  Kram Lena

 4. Svara

  Suss

  24 september, 2015

  Åh vad roligt att få ärva de där snyggingarna. Kram Suss

 5. Svara

  Hem & Trevligheter

  26 september, 2015

  Blev en tår i ögonvrån. Jag är ju som du vet lite svag för gamla ting med historia. De blir liksom mer levande då.

  Kram, kram

 6. Svara

  LIFESTYLE by Sessan

  2 oktober, 2015

  Dina är verkligen så mycket vackrare än alla dessa ny blanka i bloggar & sociala medier, för dina hade storyn till & så älskar jag när mässing bär präg av tidens tand!!

  Förstår du är glad över dina klenoder <3

LEAVE A COMMENT