När trenden får en historia

150923_hus30_ljusstake_liljan_DSCF1585

Det är nog inte alltför många inredningsbloggare eller inredningsinstagrammare som inte har sett, drömt om eller äger ett par av Skultuna Mässings omåttligt populära ljusstake Liljan. De är så himla vackra!

Något som slår mig är att ofta när jag ser dem i bloggar och på Instagram så sitter det sällan ljus i dem, utan de används mest som en inredningsdetalj och inte en ljusstake. Stämmer det enligt er eller är det bara jag som ramlat över just de bilderna?

Men tillbaka till ljusstaken som är formgiven av Ivar Ålenius Björk och dessa formgavs ursprungligen till företaget Ystad-Metall och det är först nu som Skultuna mässing, tillsammans med Ivars släktingars godkännande, övertagit och återupptagit produktionen av ljusstaken.

Och som rubriken säger så är det ju lite extra vackert när trenden får en histora, och just ljusstakarna på bilden ovan har en för mig väldigt vacker historia, för just dessa två ljusstakar är skapade från en av de allra första serierna som släpptes hos Ystad-Metall och de gavs till mina morföräldrar i bröllopspresent för väldigt väldigt många år sedan. Dessa har sedan stått på en hylla hos mina föräldrar och mer eller mindre glömts bort, ända till den dag nu i början på hösten när jag visade dem på bild för min mamma och sa att de är så himla vackra.

Men, sa mamma då, såna har ju vi efter mormor och morfar, dom kan du ta hem om du vill. OM JAG VILLE :-)

Dessa ska jag nu försiktigt putsa upp mässingen på så de blir blanka och fina, och sedan ska de vårdas ömt och jag tycker de blir ännu vackrare när jag kan minnas min älskade mormor och morfar varje gång jag tänder ljusen i dem.

Kärleken till en inredningsdetalj fick en verklig mening.