Fettisdagen – äter du semla idag?
Idag äter väl förmodligen 90% av Sveriges befolkning en semla? Fettisdagen, är det någon som vet varför den heter så? Uttalas det fettisdag eller fet tisdag? Och varför äter vi semla just på den här dagen? Det ska jag berätta för dig.
En perfekt semla ska vara färsk, ha runt tak, lite mandelmassa och mycket grädde som är separerat från varandra, massor med florsocker på och serveras med lite varm mjölk, lagom så att en fjärdedel av underdelen blir lite “smoushig”. Mums :-)
Historien om en semla
Från början var semlan en slät bulle som delades på mitten. En del av innehållet gröptes ur och blandades med mandel, mjölk och smör. Blandningen stoppades tillbaka i bullen och ursprungssemlan var född. Kärt barn har många namn och semlan kallas också fastlagsbulle eller fettisdagbulle.
Fettisdagen
Fettisdagen betyder helt enkelt fet tisdag. Man åt upp sig på fet och god mat innan det var dags för 40 dagars fasta som varade fram till påsk. Under fastan skulle man leva spartanskt, inte äta kött eller frossa på något annat sätt. Så det gällde att festa till med mat och dryck på semmeldagen före askonsdagen. Alla besökare till bondens gård på fettisdagen skulle också bjudas på god och fet mat för att dra lycka över bondgården. Semlan finns beskriven i texter från 1600-talet. Vitt mjöl var en lyxartikel och inget för vanligt folk förrän i slutet av 1800-talet.
Den moderna semlan
Sitt moderna utseende fick semlan först under 1930-talet då grädden gjorde sitt intåg. Numera kan man köpa semlor nästan när som helst men ända fram till 1950-talet fick man snällt vänta till fastlagsdagen innan man fick äta semlor. 1953 bötfälldes några bagare i Malmö som börjat baka semlor redan i januari. Man fick varken baka eller sälja semlor innan fettisdagen. Numera är den “regeln” borta och semlorna börjar säljas tidigt i januari, och i mängder av olika former och varianter.
Källa: delvis hämtad från Wikipedia
Hur vill du ha din semla? Jag tar min typ lite hur som helst, så länge det är massvis med grädde på :-). Allra helst byter jag ut mandelmassan mot en krämig nötmassa med hackad choklad. Och så måste det vara florsocker på locket. MUMS!!
Lena - gott för själen
Kul att du fräschade upp mitt minne lite kring historien bakom semlan. Men njae, jag är inte jätteförtjust i semlor så jag hoppar gärna över.
Kram Lena