En kväll bland bär och rötter

Foto: Fujifilm X-T30 | Fujifilm XF 16mm/1.4

De allra flesta gånger som vi är hos mina föräldrar så brukar vi ta en promenad runt byn, en liten tur på ca 2 km. Varje gång brukar jag ta med kameran och ta bilder på lite olika platser och den här stenmuren har jag tampats med många gånger, men aldrig blivit nöjd.

Nu förstår jag att jag haft fel brännvidd med mig, för med mitt nyinköpta Fujifilm 16mm (som motsvarar 24mm på en fullformatskamera) så lyckades jag direkt med den tanke jag haft. Jag gillar bilden ovan massor och kände att en sak på min osynliga bucketlist blev klar. Den är ingen perfekt bild i fotovärlden men i min värld så är den exakt vad jag letat efter.

Jag tror dessutom att jag hittat den stil jag vill redigera den här typen av bilder med. Kan det vara så att jag äntligen börjar hitta MIG i bilderna?!

Den lilla byn Gästre som mina föräldrar bor i känns alltid som hemma för mig även om jag själv aldrig har bott där. Mina förfäder, mina rötter, kommer ifrån Gästre (som i historien heter Gestre egentligen). Min mamma heter Gestberg-Hållén och Gestberg är hennes namn som ogift. I byn fanns flera släkter som alla hade namn som börjar på Gest.. det finns Gester, Gestlöf, Gestrin och fler som jag tyvärr inte minns nu men ska ta reda på genast.

Min morfar hade “affärn” i byn, min mormors bror drev plåtslageriet och min mammas farfar och farmor bodde här, så jag kommer liksom därifrån och kan faktiskt känna ett sällsamt lugn i sinnet när jag kommer ut dit.

Idag bor mina föräldrar i det hus som jag själv var dagbarn i som liten. I det rum som jag brukar sova över i när Micke är i Norge och jag får tråkigt en vanlig tisdagkväll, där bodde Maria som var äldst i familjen när jag var dagbarn där. I ett annat rum bodde deras yngsta dotter Johanna. Jag minns att i deras rum fick jag absolut inte gå in om inte de gav tillåtelse till det och nu när jag ska sova där så känns det nästan som att jag går in i Marias rum fast jag inte får :-). Tokigt!

På vägen finns det ett smultronställe, bokstavligt talat, som pappa inte kunde gå förbi och låta smultronen förfara. Jag åt nog tre nävar med smultron innan jag gav mig och vi alla traskade hemåt igen.

Att vara i Gästre betyder mycket för mig och det är en historia där som jag gärna vill bevara. Jag skulle mer än gärna vilja flytta dit!!

Vill någon läsa mer om Gästre och dess historia så klicka nedan:
Slaget om Gestilren
Fakta om Gästre