En tung dag på Auschwitz-Birkenau

Jag vill ta med er på en tung men viktig resa till Auschwitz och Birkenau, två av de största koncentrationslägren i Polen, där Hitler och tyskarna genomförde fruktansvärda dåd. Känns det för otäckt så läs inte resten, men om du orkar så följ med på en mycket viktig del av vår världs historia.

Här sov männen 10 st på varje våning, i sängar avsedda för 3-4 personer som mest.

Att uppleva det mest fruktansvärda

Vi bokade en dagstur med Get your guide, till ett riktigt bra pris. Vi blev hämtade med buss och skjutsades tillbaka till vårt hotell efteråt. Vi hade en engelsk guide som fixade med alla våra inträden och liknande vilket var jättesmidigt. Hela trippen kostade 285 kr per person och tog cirka 7 timmar, inklusive restid. Vi fick se både Auschwitz och Birkenau.

Åka med guide eller utan guide?

Att åka med resebolag är ett bra sätt att lära sig om Auschwitz, men det betyder också att du får följa deras schema. Vill du ha mer tid att se Auschwitz-museet eller bestämma vilka utställningar du vill besöka? I det fallet kan du själv besöka koncentrationslägerna. Tillgång till Auschwitz är gratis och lägret är öppet året runt. Tänk bara på att reglerna för att besöka Auschwitz-museet på egen hand har förändrats.

Boka din biljett i förväg via visit.auschwitz.org. Om du inte gör det kanske du måste vänta länge eller förmodligen inte kunna få komma in den önskade dagen. Från 1 april till 31 oktober, från 10:00 till 15:00, kan du bara besöka Auschwitz 1 med en guide. När du vill utforska museet på egen hand måste du komma före eller efter den tiden eller någon annan månad. Inträdesavgiften är fortfarande gratis men du betalar för guide under dessa timmar.

Att gå in i dessa enorma byggnader, lyssna på guiderna som berättade om hur människorna bodde, gick på toaletten, åt.. jag kände mig rejält illamående och matt. Det var tungt och jag såg på Micke att han också var riktigt gripen.

En av de få toaletthusen som fanns. Den stank, smittor och ohyra som fanns här inne sägs ha varit omöjlig att förstå.

Den ökända “bastun” eller vad som är kvar av den efter att den blev sönderbombad när fångarna blev räddade. Historien om hur kvinnor och barn fick gå in där, klä av sig och hänga upp sina kläder och tillbehör i tron om att få ta en varm dusch efter de långa tågresorna, men istället kliva in i en dusch av gas.. då fick jag en stor tår i ögat. Fy så vedervärdigt.

I den här lilla byggnaden som låg lite ensamt mitt på gräsmatten skedde de mest “harmlösa” avrättningarna.. här fick spädbarn och gravida kvinnor en dödlig injektion som verkade omedelbart. Det var ett sätt att visa “barmhärtighet”

Ovanstående byggnad tog nog faktiskt hårdast på oss båda. Det var den byggnad där kvinnor fick trängas och bo i väntan på promenaden bort till bastun. Kvinnorna kunde där inte förstå varför de fick bo så trångt och bo i princip på varandra eller trängas på den stängda innergården, men efter ett kort tag började de förstå vad som väntade dem, när ingen av de kvinnor som lämnade huset kom tillbaka. Det gör fysiskt ont att ens skriva ner det här.

Lite historia om åren på Auschwitz-Birkenau
1939 – 1 september invaderar nazistiska Tyskland Polen
1940 – Oswiecim vald som lokaliseringen av nazisternas nya koncentrationsläger
1940 – Första transport av tyska judar till nazistiska Polen
1941 – Himmler gör första besök på Auschwitz och beställer utvidgningen 1941 – Första gaskammaren går i drift
1941 – Hitler beställde “Final Solution”
1942 Första delen av Birkenau lägret färdig
1942 – Början av massdeportationer till Auschwitz
1943 – Fyra gaskammare färdiga för massmord
1944 – När den sovjetiska armén störtar Auschwitz börjar SS förstöra alla bevis och dokumentation av lägret
1945 – 18 jan, 56 000 personer evakuerade på “Death March”
1945 – 27 januari frigör sovjetiska soldater de få återstående fångarna vid Auschwitz
1945 – 7 maj överlämnar nazistiska Tyskland till de allierade

Källa: Wikipedia

Efter att ha lämnat Birkenau så fick vi en kort stunds andhämtning i bussen innan vi kom till Auschwitz 1 och fick gå in i alla museumsbyggnader. Det är tungt men det var verkligen värt att gå in i alla och uppleva det här på nära håll.

Alla personer som hade glasögon fick lämna ifrån sig dem vid ankomst till lägret och fick inte tillbaka dem under sin vistelse.

I varje byggnad fanns det sparade saker från alla fångarna. Alla tusentals skor och resväskor fick mig att föreställa mig när kvinnor kom i sina vackra kläder och skor, hållandes hårt i sin vackra flätade korg. Jag kände att jag rös gång på gång på gång den här dagen.

Att stå i dessa gångar som ramades in av höga taggtrådsstaket och veta att jag hade all möjlighet att bara gå ut därifrån kändes nästan lite elakt, nästan som att jag inte borde kunna det. Så fruktansvärt att ens försöka föreställa sig hur människorna hade det där.

När dörren stängs bakom dig

Det här var ett av de ställen som Micke var mest tagen av och hade hört mest om så vi avslutade vår dag i den mest kända och fruktansvärda gasbunkern där det sägs vara rivmärken i betongväggarna efter människor som försökt ta sig ut i vild panik. Det var verkligen fruktansvärt att gå in där och försöka föreställa sig känslan att gå in där och få dörren stängd bakom sig.

Det var väldigt mycket folk på båda ställena, och många skolklasser, så det tog lite udden av känslan men kanske var det bra också för vi mådde ganska dåligt ändå efter att ha sett det vi sett. Däremot är jag väldigt glad att jag beslutade mig för att följa med för min ståndpunkt har egentligen varit hela tiden att följa med men hålla mig utanför murarna för att jag inte vet om jag skulle orka, men jag är glad att jag beslutade mig för att följa med. Det var väldigt intressant och något jag rekommenderar alla att uppleva.

Hur långt är det till Auschwitz-Birkenau?

Koncentrationslägret Auschwitz och Birkenau ligger i den medeltida staden Oswiecim, cirka 66 kilometer väster om Krakow. Auschwitz är ett tyskt namn på staden och också en del av namnet på det ökända koncentrationslägret som etablerades utanför de sedan förpliktande stadsgränserna på 1940-talet. Idag ligger “Arbeit macht frei” ingångsporten ca 2,5 kilometer från Oswiecims centrum.

Buss  från Krakow till Auschwitz

Buss är ett annat alternativ på hur man kommer till Auschwitz. Stationen i Auschwitz ligger nära museet och tar ungefär 10 minuter att gå. Bussarna till Auschwitz / Oswiecim har sina stationer vid Dworzec MDA (MDA Station), som ligger i Bosacka-gatan och strax bakom centralstationen i Krakow.

Från: MDA busstation Krakow
Pris: 10-12 PLN enkel resa
Restid: 1:30-2:00 timmar
Från stationen till lägret: 10 minuters promenad