I april 2020 byter vi stad mot lantliv

Alla bilder ägs av Länsförsäkringar fastighetsbyrå

Välkommen till ett grönt hus med 5 rum och kök, antika dubbeldörrar, altan i vinkel med skogen och hästhagar precis intill huset.

Vad sjutton var det som hände egentligen? Vi tar det hela från början.

Min tanke är att bygga en inglasad altan på kortsidan av huset med utgång inifrån köket

I flera års tid har Micke och jag sagt att vi gärna skulle bo på landet igen. Jag vill ha en öppen spis och ett hus att mysa i, ett hus som är gammalt men renoverat i gammal-modern stil. Micke vill ha ett stort garage att pyssla i.

Vi har dock stortrivts i vårt radhus inne i stan och känt att det verkligen har varit vårt hem på riktigt och aldrig riktigt pratat om att göra verklighet i att leta hus på landet. Dock vet jag att Micke surfar på hemnet mycket mer än vad jag gör :-).

Gräsmattorna och grusgångarna måste såklart rättas upp och göras fina

Förra året köpte vi husvagn och då vi inte har någon parkering för husvagnen inne i stan har vi behövt hyra plats för den, och drömmen var ju att kunna ha den hemma också såklart. Men det var inget vi tänkte på.

Ett grönt hus med gröna fönster är inte direkt det bästa tycker jag, så en plan för ommålning har jag redan påbörjat, men måste såklart se vad Micke vill också. Jag skulle vilja att alla hus och uthus var antingen ljust beige med vita knutar och vita fönster, eller rött med vita knutar och vita fönster.. vad tycker ni läsare?

Men så i fredags förra veckan så skulle jag ta ett bad och något bara slog mig att jag kunde titta på hemnet.se när jag låg i badkaret, varför vet jag inte riktigt för jag brukar alltid läsa en bok eller titta på Youtube.. men nåväl.. jag surfade in och tittade på hus runtomkring oss och fastnade direkt för det här huset.

Det ligger 1,4 mil utanför Enköping, ca 1,5 km ifrån mina föräldrar och alltså i mina barndomstrakter. Det ligger lite för sig självt uppe på en liten höjd alldeles intill stora vägen som går norrut så alla som ska till fjälls och kommer från Enköping kommer att se huset på vänster sida, alldeles före Fjärdhundra. Närmaste granne är en hästgård vars ägare jag har känt ända sen jag var liten, så det känns mycket tryggt. Carola, om du läser här så får du komma över på ett glas vin någon kväll ;-).

Jag måste kontrollera om det går att måla grunden eller hur man får den lite finare?

Så jaha.. visningen var på lördagen men då kunde jag inte gå, och Micke satt borta i Stavanger i Norge och försökte hänga med i svängarna när jag sa att jag tänkte åka och titta på huset. Jag skickade SMS till mäklaren, som för övrigt sålde vår förra bostadsrätt och vi köpte vårt nuvarande radhus av, och frågade om det fanns möjlighet att komma någon annan dag på visning. Det gick bra och vi bokade en tid på söndag förmiddag.

Jag tog med mina föräldrar på visningen och vi gick runt i godan ro. Mamma och jag tittade på allt som var fint och “flyttade in” medan pappa ställde alla svåra och krångliga frågor till mäklaren. Jag kan liksom ingenting om egna brunnar, krypgrunder, sotning osv osv..

När vi kom hem till mina föräldrar efter visningen så var jag helt såld och mina föräldrar likaså, så vi plockade fram fika och ringde upp Micke och diskuterade allesammans om vad vi kände och tyckte.

Sen skrev jag lite skakigt ett SMS till mäklaren med ett bud som låg något under begärt utgångspris. Sen började klockan ticka högt.. timmarna gick, fler visade intresse och skulle kolla med banken.. men till slut på tisdag förmiddag så ringde mäklaren och sa att säljaren valde att inte vänta på andra köpare om vi gick halva vägen var mellan vårt bud och utgångspriset, så vi fick jämka lite grann och sen var huset vårt.

Jag fick en timme på mig att prata med Micke och bestämma oss och sen träffade jag mäklaren och skrev på alla papper, med Mickes fullmakt via telefon och mejl.

Shit på riktigt.. vad var det som hände.. på mindre än en vecka så är vi nu husägare med ett stort hus på landet med ett gäng uthus och stor tomt. Jag säger både HJÄLP och WOW på samma gång :-)

Jag har glömt att fråga om badtunnan ingick i köpet.. måste kolla med mäklaren!
På sidan om garaget tänker jag att vi ska anlägga parkering för vår husvagn.

De små uthusen som finns på tomten rymmer carport, lekstuga, vedbod, jordkällare, förråd av olika slag samt ett jättestort garage.

I detta lilla uthus ryms en något förfallen lekstuga med egen altan och sandlåda. Vi får väl se om lilla William vill ha lekstuga, i så fall får de kära föräldrarna i uppgift att rusta upp den inuti :-). Men sandlådan blir ju perfekt till sommaren i alla fall.

Tänk att vi kan sitta där också och fika om vi vill :-)

På vägen upp mot huset ligger det ett litet gästhus med egen altan. Hur gulligt?!!?

Inuti gästhuset behövs det målas och piffas till men tro mig, det blir ett riktigt kul projekt!! Där ska det fixas så att barnen kan bo där när de kommer på besök.

Kolla de gamla bjälkarna i taket!!

Välkommen in i hallen. Här är det inrett i gammal stil och visst kan det behövas slängas på lite vit färg här och där, men i princip behövs det inte göras något mer än så. Perfekt!!

Jag vill nog dölja rördragningen vid tvättmaskinen på något vis.. tips?

I badrummet på nedervåningen behövs det målas om för den gulgröna färgen är inte vår smak. Toasitsen vill jag också byta ut för såna träsitsar gillar jag inte.

En annan sak jag drömt om är att ha ett fönster ovanför diskbänken, jag tycker att det är så charmigt.. det får vi nu

I köket är det både nytt och gammalt som trivs ihop. Köket är i princip nyrenoverat, med mysig vedspis som jag ska lära mig att elda i, och samtidigt lära mig att inte lägga handen på eller ställa eldfarliga saker ovanpå. Hmm… disträ-jag får tänka till där.

I köket vill jag även sätta in en altandörr vilket jag hoppas att Micke känner likadant, för då kan vi gå direkt ut på altanen ifrån köket. Sen är det ett måste för mig att få bort tapeten med ringarna, den är både i en färg, form och stil som inte passar vår inredningsstil.

Tänk er en middag här inne, med luckorna öppna och elden som sprakar.. ni känner känslan va?!

Då köket inte rymmer någon större matplats så finns det en liten matsal i anslutning till köket, och det är så charmigt med kakelugnen i hörnet och fönster åt två håll.

Mellan matsal och vardagsrum finns ett litet “genomgångsrum” som jag inte riktigt vet än vad vi ska ha men det blir spännande att fundera över.

I vardagsrummet är det fönster åt två håll, och takhöjden gör att det blir väldigt ljust och rymligt. Trätiljorna på golvet är helt magiskt fina!!

Hallen på ovanvåningen är om möjligt lite svårmöblerad men jag har en plan på vad man kan göra längs snedtaket. Jag tänker mig att det kan bli hyllplan längs hela väggen, med lite böcker, lyktor osv.. och sen ställa lite mindre fåtöljer och blomkrukor framför hyllorna så det skapas lite djup men att ändå hallen kan användas som sällskapsutrymme också.

En liten toalett finns på ovanvåningen också och här kan jag nog tänka mig att få byta ut handfatet mot ett lite modernare, sätta upp ett badrumsskåp och byta toasits och pappershållare, men det ska väl inte vara så svårt :-)

I det lilla sovrummet funderar jag så det knakar över hur det ska möbleras, men det får bli en senare fråga. Idag har vi två rum som är möblerade som kontor/gästrum och nu får vi bara detta med snedtak på båda sidorna så det blir lite nya utmaningar, men det ska nog bli superbra till slut.

Massor med förvaring fanns i sovrummet, med både spegelgarderob och stort utrymme bakom skjutdörrarna

I det stora sovrummet kommer nog sängen stå vänd åt ett annat håll för att öka ljusinsläpp från fönstret och för att jag inte vill offra vår sänggavel för att ha sängen stående så här. Jag tänker mig eventuellt någon form av skiljevägg eller draperi vid snedtaket som sängen sedan får luta sig emot. Tapeten är inte i vår stil eller smak så den ska bytas ut mot en mildare, kanske en dov variant från William Morris eller liknande?

Nu har ni fått följa med in i vårt nya hem som blir vårt till våren 2020, samt mina tankar om hur JAG vill inreda och göra om för att skapa detta hus till vårt hem. Självklart lär Micke ha synpunkter på detta.. men han har å andra sidan inte ens varit in i huset eller på tomten så jag gissar att jag bestämmer än så länge *fniss*.

Ni kommer såklart få hänga med på hela vår resa, men det blir först när björkarna får musöron nästa gång så på återseende.

17 november, 2019

RELATED POSTS

18 Comments

 1. Svara

  Annie - Stora Små Äventyr

  14 november, 2019

  Så fint! Kul att det gick så fort! Det ser så mysigt ut! Blir verkligen kul att få följa med på den här resan :D

  • Svara

   Ulrica

   19 december, 2019

   Tack snälla :). Ja, det gick blixtsnabbt verkligen!

 2. Svara

  Lena - gott för själen

  14 november, 2019

  Men så himla roligt! Helt galet ju. Ibland måste man liksom lura sig själv så man inte hinner tänka. :-)

  Alltså. Vedspis! Kakelugn! Men hallå!? Hur mysigt!

  Ser fram emot att få följa med på resan och kanske få besöka i verkligheten ;-)

  Kram Lena

  • Svara

   Ulrica

   19 december, 2019

   Ja, galet är verkligen rätt ord ;). Vedspisen och kakelugnarna ser jag fram emot verkligen <3. Du ska väl ändå inte bara kanske få besöka i verkligheten.. jag räknar iskallt med att du ska sitta där och dricka kaffe lite då och då, och du och A får mer än gärna komma på grillkvällar i sommar, med promenad ut i skogen!! KRAM kära du <3

 3. Svara

  Tina ME

  14 november, 2019

  Åhhh wooow så fint och häftigt! Go whit the flow på riktigt! Vet du… i april kommer vi att stå där vid huset med näsorna trycka mot era fönsterrutor och vädja om att ni ska släppa in oss. Stort GRATTIS och lycka till fina Ulrica <3 Kram //Tina

  • Svara

   Ulrica

   19 december, 2019

   Hihi.. du/ni är sååååå varmt välkomna att komma in och hälsa på <3 <3. KRAM finaste du!

 4. Svara

  Maria

  15 november, 2019

  Otroligt vackert hem!

  • Svara

   Ulrica

   19 december, 2019

   Tusen tack :)

 5. Svara

  Anette

  15 november, 2019

  Men ett sånt mysigt och charmigt hus! Helt perfekt ♥
  Vi letar också hus eller en mindre gård nära Karlstad nu när familjen växer. Gärna med några uthus/bodar som man kan göra om, kanske en gäststuga… Och så en bra mix mellan gammalt och modernt
  Stort lycka till ni två ♥ Är övertygad om att ni kommer stormtrivas med era knarriga trägolv och lantidyllen :) ♥

  • Svara

   Ulrica

   19 december, 2019

   Åh, där nere i era trakter är ju gårdarna så otroligt vackra så jag kan tänka mig att ni vill ut på landet <3. Nu är det ju inte långt kvar innan den lilla kommer ut!! KRAAM <3

 6. Svara

  Astrid

  15 november, 2019

  Åh, det ser helt underbart ut! Jag skulle älska att bo där, med djur och trädgård! Tänker typ UnderbaraClara…

  • Svara

   Ulrica

   19 december, 2019

   Tack fina du :). Åh himmel.. att du tänker Clara i samma mening som mig, det är en stor ära <3. Clara är en underbar människa som jag haft förmånen att umgås med några gånger och hon är en stor inspirationskälla!!

 7. Svara

  Anna

  15 november, 2019

  Men åååå GRATTIS!!
  Ser ju verkligen ut som en riktig idyll :)
  Så roligt!
  Önskar dig en riktigt fin helg!
  Varma kramar Anna

  • Svara

   Ulrica

   19 december, 2019

   Tusen tack, finaste du <3. Stor KRAM

 8. Svara

  svarta kranar

  5 februari, 2020

  Så otroligt fint:)

  • Svara

   Ulrica

   22 februari, 2020

   Tack snälla :)

 9. Svara

  Malin Lundskog

  5 februari, 2020

  Alltså … WOW! Så jäkla roligt!

  Blir kul att följa, när ni väl kommer dit :-)

  Vi har gjort alla våra hus- och lägenhetsköp utan att den andre har varit med, min man och jag … Har funkat finfint!

  Lycka till!

  • Svara

   Ulrica

   22 februari, 2020

   Vad roligt att ni också gjort så.. många här omkring tyckte jag var helt skvatt galen som köpte hus utan att Micke ens sett det.. men det blev ju bra även för oss 😀. Vad roligt att du vill fortsätta följa vår resa även på landet. Jag gissar att bloggen får en liten nytändning med ett något ytterligare fokusområde, men det är ju bara positivt 🌟

LEAVE A COMMENT