Ett dygn vid Ales stenar och Kåseberga hamn
Besök Ales stenar och Kåseberga hamn.

Välkommen till Ales stenar och Kåseberga hamn!

Nu är vi hemma igen och dagarna var så pass intensiva och uppkopplingen så usel på Österlen att jag kände till slut att datorn fick vila helt och hållet och jag passade bara på att njuta av ett riktigt semestermode, så nu tänkte jag minnas tillbaka på en riktigt mysig vecka och ta er med såklart. Några inlägg kommer här framöver ifrån vår sköna husbilstur till Sveriges sydligaste delar och tillbaka.

Besök Ales stenar och Kåseberga hamn.

Skeppssättningen består av 59 stenar, som var och en väger runt 5 ton. Hela skeppssättningen är ungefär 67 meter lång och 19 meter bred och är Sveriges största bevarade. Den står 32 meter över havet på Kåsehuvud, med utsikt över den branta kusten och Bornholm. Läs mer om Ales stenar på Visit Skånes hemsida.

Besök Ales stenar och Kåseberga hamn.

Vi börjar med en tur till Kåseberga och Ales stenar. Mamma försöker känna in om hon har samma möjlighet som Claire Frasier i Outlander att ta sig tillbaka i tiden. Tack och lov så höll hon sig kvar i vår tid :-).

Besök Ales stenar och Kåseberga hamn.
Besök Ales stenar och Kåseberga hamn.

Att promenera upp till Ales stenar från Kåseberga hamn är inte alls jobbigt, det är en ganska kort bit som är lite brant men sen är det svag lutning uppåt.

Äta på Kåseberga fisk restaurang.
Äta på Kåseberga fisk restaurang.

När vi kom till Kåseberga hamn första kvällen så gick vi ner till hamnrestaurangerna för att få en bit mat, men allt stängde redan klockan åtta vilket vi tyckte var väldigt märkligt så här mitt i största semesterveckorna. Vi fick snällt gå tillbaka till husbilen och ta en smörgås istället för en smarrig fiskrätt.

Ställplatsen i Kåseberga

Vi bodde på ställplatsen som hade gott om platser, men servicen var väl lite sisådär. Vi hittade en dusch och en toalett. Det skulle finnas fler men dom dörrarna var låsta. När vi betalade via Swish fick vi tjata på SMS för att få en kod tillbaka för att använda till toaletten. Vi kom dit runt sju-snåret på kvällen och fick till slut koden runt eftermiddagen dag 2, när vi var på väg att åka därifrån. Det stod en skylt att man skulle betala kontant till någon av värdarna när de var på plats för att få koden snabbare, men de var bara på plats en kort stund på morgonen och en sent på kvällen så där fanns det en hel del att önska i den servicenivån. Det fanns även en sån liten automat-butik vid infarten vilket passade perfekt då vi behövde fylla på med lite basvaror i husbilen, men trots att den var fylld med varor så var den stängd och låst och gick inte att komma in i, så det blev också en liten flopp.

Äta på Kåseberga fisk restaurang.
Äta på Kåseberga fisk restaurang.

Nåväl.. innan vi åkte därifrån så passade vi på att äta lunch hos Kåseberga fisk och det var verkligen ingen besvikelse. Vi åt lite olika saker, men jag åt en varmrökt lax med potatismos, sallad och tzatsiki. Mycket smarrigt!!

I hamnen finns även en glassbod, några butiker och fiskförsäljning så det är klart värt ett besök!