En tur till våffelstugan i Lofsdalen

Inlägget är i samarbete med Våffelstugan i Lofsdalen

Våffelstugan håller två renar i sitt hägn som gör att turister ska kunna komma och kolla på dom istället för att åka upp på fjällen och jaga renarna för att få bra bilder eller möjlighet att försöka klappa dem. Hos gänget i Våffelstugan har dessa två renar det toppenbra och turisterna hjälps in i hägnet lugnt och försiktigt och man kan fota dem och mata dem. Micke fick en av renarna att äta direkt ur handen på honom. Jag fotade istället :-)

Lite kort info om renar:

  1. Renarna blir oftast bara runt 14 år.
  2. Man bygger bara runda renhägn så att det inte finns några hörn som björnar eller vargar kan tränga in dom i.
  3. Man stödutfodrar bara renar om det är dåligt med mat, men man vill gärna inte göra det då man vill hålla det så ekologiskt som möjligt.
  4. De dricker snö och äter lavar och mossor.
  5. Man trekin-testar björnkött och man becerel-testar ren- och älgkött bara för att hålla koll på hur halterna ligger baserat på Tjernobyl-attacken.
  6. Man släpper renarna fria i mitten av april, dock så brukar björnarna vakna då så man hyser en viss försiktighet vid släppet.

Om man vågar så kan man tolka på skidor bakom bandvagnen ända upp till Passet i vid Sömlingshågna. Jag önskar verkligen att jag kunde åka längdskidor för det ser oemotståndligt ut, men jag kan knappt stå stilla på ett par utan att ramla omkull :-).

Att åka bandvagn enkel resa från Karins sportbod kostar:

Enkel, åka inne i vagnen 90 kr  70 kr
Tur och retur, åka inne i vagnen 120 kr 100 kr *Upp och ned med samma bandvagn
Tolka på repet 70 kr 50 kr
*En ToR-resa med bandvagn betyder att ni måste åka upp och ned med samma tur. Vill man åka upp tidigt på morgonen och hem på eftermiddagen får man lösa två enkelbiljetter.

Våffelstugan anordnar viltkvällar, konferensmiddagar och till och med bröllop hålls i den vackra och gemytliga stugan på fjälltoppen. Åker du hit så måste du självklart äta en våffla med hjortronsylt och grädde, men det finns mycket annat smarrigt att äta så du går garanterat inte hungrig ut ur stugan.

Viltkvällarna på torsdagar kostar 395 kr och á la carte på fredagar kostar 450 kr och då ingår taxihämtning hem och tillbaka från Lofsdalens by, 3-rättersbuffé och dricka som man får betala själv, bandvagn upp till våffelstugan och sen tillbaka ner till Karins sportbod när kvällen är över. Lyxigt?! Absolut!!

Öppettider i Våffelstugan:

1 Februari – 22 April eller tills snön försvinner

Måndag till Lördag 11.00 – 16.00
Torsdag viltkväll (Bokas) 18.00 – 21.00
Söndagar Stängt

Vyerna runt Våffelstugan är helt magiska, du ser ända till Norge om vädret är klart.

Hos Våffelstugan finns det två kåtor med en jättefin eldstad i mitten i den ena och en bastu i den andra. Kåtan med eldstad håller plats för 15 personer och är isolerad, med fullstor dörr för att kunna ta betalt utav gäster, annars får de inte vistas där pga brandrisken. Kåtan är öppen året runt, även när inte Våffelstugan är öppen för säsongen. 

Vill man sova över så sover man 7 personer i varsin kåta och då ingår handdukar, frukost och kaffe men man får ha med sig sovsäck och lakan själv.

Johan berättade att han jobbar hårt för att utveckla verksamheten i Lofsdalen för att kunna ta emot ännu fler gäster. Han skulle vilja ha en fyrhjulingsväg upp till Våffelstugan på sommaren, men då det är stora blöta myrar längs vägen så finns det vissa hinder att överkomma. Han vill även öka framkomligheten för rörelsehindrade, hitta weekendpaket året om och en hel del andra roligheter så håll ögon och öron öppna för vad som händer där!!

Johan anordnar även turer för björnspaning och fotografering ifrån gömsle på sommaren. Platsen är hemlig för att inte vem som helst ska kunna ta sig dit och skrämma björnarna. Jag ser fram emot sommaren då vi har kommit överens om att jag ska hälsa på igen i fjällvärlden!!

Stort TACK, Johan och tjejerna i stugan, för supersmarrig våffla, att få klappa på renarna och få höra om visionerna och kärleken till Lofsdalen!

Viktiga länkar:
Våffelstugan websida
Våffelstugan Facebook
Karins sportbod

Inlägget är i samarbete med Våffelstugan i Lofsdalen