En tur i Visbys botaniska trädgård

När alla killarna i familjen (Micke, sonen Thomas och min pappa Leif) fick göra ett krafttag med folkracebilen och typ byta hela motorn inför nästa tävlingsdag så åkte jag, Nathalié och mamma in till Visby och tog en promenad i Botaniska trädgården.

Men innan vi gick in i den botaniska trädgården så var vi tvungna att ta en snabb titt och promenad i den berömda Fiskargränd innanför murarna. Det är väl en av de mest fotograferade små gatorna i staden, och om jag inte minns helt fel så fanns det en tid när det var fotoförbud på gatan pga att de boende fick nog av alla turister. Har jag fel?

Min mamma, som är den största blomälskaren jag vet, och som jobbar på handelsträdgård på somrarna – hon kan det mesta man behöver veta om blommor, och hon var jätteglad över att få titta och lukta på alla fantastiska rosor.

Inne i botaniska trädgården stod en av de äldsta och största kyrkorna som nu bara var en ruin, helt inklädd i växter.

Så här beskrivs St Olofs kyrka:

Området där kyrkan ligger kan möjligen tänkas ha varit ett område för vanliga knegare, fattiga eller liknande. När arkeologerna grävde i området fann de spår efter medeltida träbebyggelse som hade eldhärjats, kanske kom såväl kyrka som bebyggelse i vägen vid lübeckarnas anfall år 1525 (emellertid inte sagt att det var just de som satte eld på allting, det kan lika gott ha varit de danska knektarna ty Gotland var som bekant danskt vid den tiden. Kyrkan byggdes i början av 1200-talet och var antagligen församlingskyrka för de som bodde där.

Källa: Guteinfo

Det vackra lusthuset på höjden kan man boka för att gifta sig, eller kanske bara sitta och prata en stund bland alla fina blommor. När man stod där uppe hade man en riktigt bra utsikt över den magiska rosträdgården.

Rosträdgården var nog det mest magiska i hela trädgården. De ovala stenbågarna som ramade in trädgården – WOW!! Tänk att ha såna hemma.. otroligt vackert.

Lite moderna dahlior fanns det även i trädgården. Den här sorten, eller i alla fall en väldigt snarlik, har jag hemma i uterummet, och nu börjar jag se fram emot att komma hem och se hur det ser ut i trädgården efter nästan två veckor hemifrån.

Jag passade på att skapa ny profilbild till Nathalié, det var perfekt ljus bland rosorna. Visst blev det en jättefin bild på henne?

De här gula stora blommorna gillade jag jättemycket. De stod tillsammans med stora gräs och andra vilda blommor och bilderna blev så härligt stökiga och busiga. Jag måste höra med mamma vad det är för blommor för såna skulle jag kunna plantera hemma!

Och på tal om odling och hemma.. mamma och jag hittade en hel del perenner som skulle kunna vara tänkbara att planera i våra slänter för att ta död på våra invasiva växter som försökt ta över vår trädgård. Vi har ju gärna riktiga växter som inte ses som invasivt ogräs, så nu ska här planeras inför sensommaren.