Prova på slånbärslikör till julfirandet
Jag vill poängtera att jag inte förespråkar eller vill påverka någon att dricka alkohol, så om någon skulle veta om hur man kan göra detta på alkoholfritt vis så meddela mig jättegärna!
Plocka frostnupna slånbär
Mina föräldrar ville prova att göra slånbärslikör till julsnapsen, så när Micke var kvar i Norge och jobbade passade jag på att hänga med till skogen för att plocka bär. Det var såklart den första svinkalla dagen på den här vintern och det blåste riktigt nordliga vindar och vi såg de första singlande snöflingorna.
Buskarna är taggiga som sjuttsingen och jag hade först mina älskade merinoullvantar och sen arbetshandskar ovanpå :-). Det var inte så superlätt att plocka bären men när kylan hade fått övertaget hade vi mer än väl för att göra en flaska likör.
Mamma & sociala medier
Mamma måste såklart lägga ut några bilder på Instagram och Facebook. Det är så kul att även hon gillar sociala medier!!
Dags att förbereda likören
Pappa rensade alla bären från skräp och sedan hälldes de ner i två glasflaskor. Nu ska flaskorna stå i en månad innan processen går vidare. Receptet får ni nedan om ni vill prova själva.
Tänker du smaka?
Jag skulle säga att jag aldrig i livet dricker ren sprit, dels är det skitäckligt och dels mår jag inte bra, men jag kanske ändå måste smaka en liten tungspets för att känna hur smaken blev. Kanske.. eventuellt..
Recept på Slånbärslikör
Så här gör du:
- Häll i slånbären i en flaska eller glasburk och täck bären med rent brännvin. Låt detta stå och dra i minst en månad.
- Sila bort spriten av bären och låt spriten vara kvar i flaskan och ställ undan. Lägg bären i en glasburk.
- Ta 2-3 dl socker/liter sprit och häll över bären. Skaka då och då så att sockret drar ur den sista spriten ur bären och blir till en sockerlösning.
- Låt bären stå tills de skrumpnat ihop.
- Plocka bort bären och blanda sockerlösningen med spriten i glasflaskan.
Följ mig