Ibland bara måste man..

160414_hus30_fotograf_ulrica_hallen_royalcopenhagen_musselmalet_banankaka_recept-6489

 

160414_hus30_fotograf_ulrica_hallen_royalcopenhagen_musselmalet_banankaka_recept-6490

 

160414_hus30_fotograf_ulrica_hallen_royalcopenhagen_musselmalet_banankaka_recept-6494

Är det möjligt att motstå en smaskig banankaka? Jag tog hem några övermogna bananer från jobbet, bakade en kaka och tog med tillbaka och bjöd alla som jag kunde på :-). Vissa åt några fler än andra och jag hade inte heller karaktär att stå emot, trots att jag försöker börja dra ner på både kolhydrater och gluten för att se om mina värden och min bråkiga mage kan må lite bättre! Och kanske kan jag även skaka av mig mina sista kilon som jag vill få bort efter min gastric bypass :-)

Fast då får man INTE äta banankaka faktiskt *fniss*

Trots att det bara lite “ha-ihop-vad-som-finns” så blev de riktigt goda om jag får skryta lite. Recept? OK då.. jag ska försöka minnas vad jag hade i smeten :-)

Ha en mysig torsdagkväll.

Smarrig och god banankaka i långpanna
( ca 24 bitar )

Ingredienser:
180 g. riktigt smör
6 dl strösocker
4 msk. mjölk
0,5 tsk salt
4 tsk vaniljsocker
4 ägg
5 väl mogna bananer
200 g. vit choklad
5 dl. vetemjöl
3 tsk. bikarbonat
1 dl. rörsocker eller annat grovt socker

Gör så här:
Smält smöret i en kastrull och låt svalna.
Blanda smöret med strösocker, mjölk, salt och vaniljsocker.
Dela äggen och blanda i gulorna i smeten. Spar äggvitorna i en separat skål.
Bryt bitar av bananerna och blanda ner i smeten.
Hacka chokladen grovt.
Blanda mjöl, choklad och bikarbonat och vänd ner i smeten.
Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner i smeten.

Smörj en långpanna med smör och häll ner smeten i pannan.
Grädda 25 minuter i mitten av ugnen på 175 grader.
Ta ut långpannan, häll på rikligt med rörsocker eller annat grovt socker.
Grädda 10 minuter till i mitten av ugnen.

Den ska inte vara helt färdiggräddad utan lite smått kladdig i mitten.
Servera som den är till en kopp kaffe eller te.

Vill du ha det extra smaskigt så servera med några skivor banan och en klick grädde.