Fredagsfika | Check

150129_hus30_UH01083

 

150129_hus30_UH01086

 

150129_hus30_UH01094

 

150129_hus30_UH01095

 

150129_hus30_UH01096

MUMS

Nikon D800 | Nikon AF-S 60mm/2.8 macro G

I morgon är det min tur att bjuda på fredagsfika på jobbet. Då vi fikar tillsammans i vår grupp på förmiddagen så brukar vi alltsom oftast ha en smarrig frukostbuffé, men när jag står på listan så blev det sötfika denna gång :).

Jag valde en favorit i repris från tidigare blogginlägg, men jag kopierar in receptet här nedan om ni vill ha något lättbakat till helgen!

I morgon är det alltså fredag, en helt obokad kväll väntar oss. Huset är nystädat idag så i morgon kväll ska vi bara njuta av att vara lediga. Najs :).

Recept:

Ingredienser:
2, 5 dl äggvita
3 dl strösocker
200 g. hela hasselnötter
0,75 dl potatismjöl
50 g. flagad mandel
Fyllning:
4 dl. vispad grädde
4 persikohalvor
1 burk inlagda mandarinklyftor
100 g. mörk choklad
Florsocker
Gör så här:
– Rosta hasselnötterna i en torr stekpanna tills de blir gyllenbruna.
– Sätt ugnen på 190 grader.
– Hacka nötterna i en mixer, inte för fint och inte för grovt.
– Vispa äggvitorna med 1 dl av strösockret till en mjuk maräng.
– Häll i resten av strösockret och vispa tills du kan vända bunken upp och ner utan att det rinner ut.
– Blanda potatismjölet med de hackade nötterna så det blir finfördelat.
– Vänd ner nötblandningen i marängen och blanda väl, gärna med en slickepott.
– Spritsa ut smeten på en plåt med bakplåtspapper. Spritsa på längden med täta ”korvar” så att hela plåten blir fylld med smet. Släta INTE ut smeten!
– Dekorera med flagad mandel över hela plåten.
– Ställ in i mitten av ugnen och baka i ca 15-18 min, så marängen blir lätt gyllenbrun.
Medan marängen står i ugnen:
– Vispa grädden ganska hårt och skär frukten i bitar.
– Smält den mörka chokladen, antingen i vattenbad eller i micron
Montering:
– Låt marängen svalna av på bänken.
– Lägg på ett extra ark bakplåtspapper så du har marängen mellan papperen.
– Vänd hela marängen så att du har botten uppåt.
– Dra bort bakplåtspapperet
– Stryk ut grädden jämt över hela marängen.
– Placera ut fruktbitarna jämt över hela grädden.
– Ta nu tag i det undre bakplåtspapperet och rulla ihop ganska tajt till en rulle.
– Se till att du har skarven i botten.
– Ta en sked och ringla den smälta chokladen slarvigt över hela stubben.
– Skär av lite av ändarna på stubben så det blir skarpa fina kanter.
– Precis innan servering så siktar du över florsocker.
NJUT!!
Jag hoppas ni alla får en underbar helg!!
Kram Ulrica