Att äntligen ha bakat ett gott glutenfritt bröd
Inlägget innehåller reklamlänk till Cervera
Baka ett supergott glutenfritt bröd med nötter, frön och torkad frukt. Det är enkelt, går snabbt och du kan absolut inte misslyckas!!

Häromdagen fick jag ett SMS av Nathalié (vår son Thomas flickvän för er som inte redan vet) att hon bakat ett enkelt nöt- och fruktbröd och att det var jättegott. Igår kväll gjorde hon samma bröd här hemma men med glutenfritt mjöl som en test för att se om det går att baka ett gott glutenfritt bröd så Micke kan få hembakat bröd. Häng med nedåt i inlägget för recept och utlåtande :-)

Brödsmeten gjordes i vår nya fina bakbunke som rymmer en 5-litersdeg så i den här kan man verkligen göra stora degar och smeter!!

Baka ett supergott glutenfritt bröd med nötter, frön och torkad frukt. Det är enkelt, går snabbt och du kan absolut inte misslyckas!!
Baka ett supergott glutenfritt bröd med nötter, frön och torkad frukt. Det är enkelt, går snabbt och du kan absolut inte misslyckas!!

Smeten såg verkligen ut som typ tonfiskröra eller nåt sånt :-). Här kommer receptet!

Glutenfri nöt, frö- och fruktlimpa – 2 st bröd – 175 grader (över och undervärme)

Ingredienser:

8 dl glutenfri mjölmix
3 dl glutenfria havregryn
2 tsk salt
2 tsk bikarbonat
100 g. russin
100 g. torkade aprikoser
100 g. tranbär
1 dl pumpafrön
1/2 dl linfrön
1/2 dl solrosfrön

1/2 dl chiafrön
100 g. valnötskärnor
1/2 dl mörk sirap
7 dl filmjölk

1 msk flingsalt

Gör så här:

Sätt igång ugnen på 175 grader, över/undervärme. 
Hacka valnötter och aprikoser grovt. Det går även att använda annan frukt eller torkade bär.
Blanda ihop de torra ingredienserna, mjölmix, havregryn, bikarbonat, salt, all frukt och frön.
Tillsätt sirap och filmjölk och rör till en ganska smetig men tjock smet. 
Klä två brödformar på 1 liter med bakplåtspapper som du blött ner och knycklat ihop och sedan slätat ut, det är lättare att få i formen då.
Kleta ner smeten i formen, strössla över lite frön, havregryn och flingsalt på toppen och kör in i den nedre delen av ugnen. 
Grädda till en innertemperatur på 96-98 grader (använd stektermometer). 
Låt svalna helt och njuuut med lite gott smör på!

Mamma, som jobbar på Tuna handelsträdgård, köpte med lite vårblommor och vår landskapsblomma kungsängslilja som fick flytta ihop i vår läckra ansiktskruka som jag gillar massor!

Baka ett supergott glutenfritt bröd med nötter, frön och torkad frukt. Det är enkelt, går snabbt och du kan absolut inte misslyckas!!
Baka ett supergott glutenfritt bröd med nötter, frön och torkad frukt. Det är enkelt, går snabbt och du kan absolut inte misslyckas!!
Baka ett supergott glutenfritt bröd med nötter, frön och torkad frukt. Det är enkelt, går snabbt och du kan absolut inte misslyckas!!

Frukosten blev verkligen en riktig höjdare med det här brödet, och det kommer jag göra många gånger framöver!! Jag har märkt att även fast jag inte är glutenintolerant så blir jag lite svälld och mår inte så bra av vanligt mjukt bröd, men det här gick jättebra och magen kändes lugn och stabil trots alla frön och nötter :-).

I morse hjälptes jag och pappa åt att fortsätta röja sly i vår slänt och vi gjorde så mycket vi orkade idag, och snart ska vi göra den sista biten.. det kommer att bli så himla fint!! Och vilket ljus vi kommer att få i huset. Underbart!