Gluten- och laktosfri blåbärspaj med knäckig yta
Det hällregnar ute och det passar mig inte alls för jag har massor att göra utomhus men just nu passar jag och fixar lite inomhus istället.
Min dag började med inskolning på förskolan. Jag var stand-in för Denise och Adam och det var jättemysigt att få se hur William lekte på förskolan med de andra barnen. De var utomhus så han hoppade i vattenpölarna och var nog förmodligen blöt ända in under alla kläder när de gick in :-)
När det är supersopigt väder ute så kan man ju alltid få njuta av en smarrig blåbärspaj på bär som är plockade i trädgården. Det känns liksom lite extra lyxigt med egna råvaror! Vi har även gjort samma paj med äpplen från trädgården där vi passade på att plocka upp äpplen som ramlat av träden pga vinden. Vi skar bara bort det som var kantstött och skar dem sen i bitar och det funkade suveränt.
Recept för 8-10 bitar
Ingredienser:
225 g trädgårdsbär
2 msk strösocker
0,5 msk majsstärkelse (Maizena)
Ingredienser smulpajstäcke:
125 g smör
2 dl glutenfria havregryn
1,5 dl glutenfri mjölmix
0,75 dl strösocker
1 dl pärlsocker
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
0,25 tsk salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°. Blanda bären med socker och majsstärkelse. Fördela bären i en smord pajform.
Smuldeg: Smält smöret i en kastrull. Blanda havregryn, mjölmix, strösocker, pärlsocker, bakpulver, vaniljsocker och salt i en bunke och rör i smöret. Toppa bären med smuldegen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min, tills pajen fått fin färg. Servera pajen med vispad grädde eller vaniljglass till.
Källa: Expressen Mat
Jag vill bara avsluta med några rader om att jag känner att bloggen blivit något opersonlig på sistone, och jag ska verkligen göra mitt bästa att visa lite mer om vad jag gör till vardags, med bilder på mig och mina nära och kära också. Jag är bara så sopig på att ta mig tid för den typen av fotografering.. så jag ska försöka få bort latmasken :-)
Tills dess så ska jag njuta av ett varmt bad och ett eller två avsnitt av senaste säsongen av Suits.
Ciao alla fina vänner!
Ninnie
Ja, vilket ruskväder vi fått -känns som höst! Så gott med blåbärspaj, tack för recept! Jag var ute i skogen i söndags – hittade mängder av både lingon och blåbär -har nog aldrig sett så mycket lingon förut. Dessvärre hade jag inget att plocka dem i, bara en liten plastpåse som snabbt blev full. Kanske är ett bra bärår i år!
Tina ME
Hösten kom verkligen med besked och jag var inte riktigt förberedd på det :-(. Men så mysigt med inskolning för lilla prinsen. Så härligt när man får vara med på sådana saker. Tack för recept och jag ser fram emot kommande inlägg, det vet du <3 <3. KRAM till dig fina vän! //Tina
Lena - gott för själen
Så gott med paj och så lyxigt med egna råvaror som sagt!
Men va?! Opersonlig blogg?! Nähä du, det tycker jag verkligen inte. Där tycker jag inte att du ska känna press att du borde ändra nåt.
Kram Lena