Vi kom hem lagom till valborgsfirandet
Den här älsklingen har lurat mig i flera dagar!! När vi har pratat med varandra så har han hela tiden sagt att han åker tillbaka till Norge innan jag skulle landa i Sverige så vi skulle inte träffas förrän nästa helg. När vi klev ut från terminalen så smög han upp bakom mig och överraskade mig REJÄLT!! Tydligen så har även Norge röd dag idag så han åker inte tillbaka förrän i kväll. Så vi fick en mysig kväll och nästan hela dagen idag tillsammans <3
Sonen följde också med och hämtade oss, så vi och mina föräldrar åkte direkt från Arlanda till Uppsala för valborgsfirande. Vi gick genom centrum och tittade lite innan vi lyckades få ett bord på Churchill Arms för lite middag. Supermysig atmosfär, jättebra service och god mat. Vilket lyckokast!!
På många platser i Finland och Sverige firas helgen genom att bränna bål och på vissa platser med fyrverkerier och smällare. Valborgselden, valborgsmässobålet eller, kanske i folkmun populäraste, majbrasa, ska inte förväxlas med en vårdkase som är en eld som varnar för krig eller örlog. I förkristen tid firade man i Norden en äldre högtid som var kopplad till de döda. Gränsen mellan de levande och de döda ansågs vara svagast under just denna natt.
De flesta svenskar firar Valborgsmässoafton men förbinder inte firandet med heliga Valborg. Valborgsfesten står oftare som symbol för våren och ljuset, därigenom går firandet längre tillbaka i tiden än kristendomen som, när den vann utbredning i Norden, knöt an till de gamla festerna. Eldar tändes ursprungligen inte för att skrämma bort häxor utan för att bränna det gamla och ge plats för det nya. Att ge plats för det nya stämde också väl in i den kristna tolkningen av livet där påskens tema från död till liv också symboliskt fick gestaltas i valborgselden. Seden att fira olika våreldar har därigenom botten i både kristen och tidigare tradition. När Sverige kristnades på 1000-talet byggdes vissa av de kristna kyrkorna på den gamla religionens högtidsplatser och knöt också rumsligt an till de rådande högtiderna. Till exempel byggdes gamla Uppsala kyrka direkt i anslutning till det tempel som fanns där långt in på 1000-talet.
Efter middagen åkte vi ut till Uppsala gamla högar och njöt av värmen från den gigantiska brasan, lyssnade på kören som självklart sjöng “Vintern rasat..” och kvällen avslutades med ett mäktigt fyrverkeri. Efter detta åkte vi nöjda och trötta hem och jag somnade som en klubbad säl direkt när jag kom hem.
Idag börjar vi dagen slöandes i soffhörnet innan vi ska åka ut till Härnevi plantskola och hälsa på “kusinen” Nina som ska driva Kaffestuga där under sommaren. Kan nån baka så är det Nina så det lär bli en riktig go’fika :-).
Annie - Fotograf i Linköping & Stockholm
Vilken mysig överraskning :D
Ulrica
Ja, det var verkligen en toppenöverraskning, helt oförberedd var jag på den :-)