Hämta en adventsgran utan snö
De första julgranarna i Skandinavien var utomhusgranar och så kallade julruskor. Seden med utomhusgran är gammal och hade ursprungligen troligen någon typ av magisk betydelse, som skydd mot onda makter i samband med mörkret kring midvintern. Ofta barkades och kvistades utomhusgranarna nedifrån, så att endast de övre grenarna satt kvar. Därefter kunde de placeras på gårdstunet, på gårdens taknock eller gavel, på en högre stång, eller på vardera sida om gårdens dörr. Överblivna grankvistar lades utanför ingången som en slags dörrmatta, en sed som fortfarande lever kvar i Sverige. Inne i stugan lade man istället halm på golvet. Utomhusgranarna kunde också placeras på en synlig plats i en trefot, vilket fortfarande förekommer i till exempel Dalarna.
Mamma knipsar av tallgrenar för att sätta i vas. Ser ni så vackert det är med alla vattendroppar som glimmar i solen :-)
Hej bästa måndagsläsare!!
Usch, vad jag tycker att det är tråkigt utan snö.. jag vill ha vitt, frostigt och vackert i adventstider, och gråväder och regn känns bara deprimerande. Men det verkar vara standard i mellan-Sverige tyvärr.
I helgen var vi ut till mina föräldrars bekanta och hämtade adventsgranar precis som tidigare år. Förra året var det riktigt fint med massor av snö när vi hämtade granar, men i år hade vi tur några minuter när solen tittade fram, annars var det bara lerigt och vått.
Nåväl, vi hittade jättehärliga små granar som kommer bli superfina som adventsgranar. För oss blir utmaningen hur och var vi ska ha den i trädgården nu när vi bara har plattor och altan över hela vår lilla plätt. Jag tror att vi får ställa granarna i fina stora krukor istället :-)
Ha en toppenmåndag!
Alla bilder tagna med Fujifilm X-PRO2 och Fujifilm XF 56mm/1.2
Följ mig